1 av 2
Pontus i skamvrån av Carl Larsson
2 av 2
-Är Håkon snäll nu? - Stäng dörren kärring, det drar!

Skamvrån x 2

Fredagen den 19 januari kl 11.03 & 23.07

Söndagen den 21 januari kl 18.00 i P1

I två program letar respektive kommenterar programmet Barnen den nya trenden ”time-out” i barnuppfostran.

I Carl Larssons kända målning ”Pontus i skamvrån” ser betraktaren Pontus sitta med nedböjt huvud i det vackra förmaket i familjen Larssons Sundborn i Dalarna. Så kunde skamvrån skildras för mer än 100 år sedan. Hur är det idag? I Barnen den 19.1. besöker Ylva Mårtens en familj där barnen får sitta i var sin skamvrå - en för 4-åringen på övervåningen och en annan lite mer flexibel för 2-åringen på undervåningen.

I tv-programmet Supernanny får en mamma lära sig att använda ”naughty chair” dvs styggstolen. 4-åriga John lyfts gallskrikandes dit för att han inte plockat upp leksakerna efter sig. Där på styggstolen ska han sitta ensam ett par minuter och sen be om ursäkt. Hur mycket inspirerar tv-programmet Supernanny familjerna i dagens Sverige? Hur många barn sitter på små stolar och tittar in i väggen för att de skrikit för högt?

Historikern Ann-Katrin Hatje har skrivit om förskolepionjärerna som startade de första förskolorna i Norden. De växte fram kring 1900-talets början och hette då barnträdgårdar. Här fanns skamvrån som en viktig del av barnens fostran. Men då som en metod för att undvika aga, som ju på den tiden var tillåten. Aga var skadligt, hävdade bl a Ellen Key. Skamvrån ansågs inte lika vådlig om man inte lämnade barnen där allt för länge.

I det andra programmet som sänds den 21.1. säger barnläkaren Lars H Gustafsson: - Alla barn som blir kränkta eller alla föräldrar som anser att deras barn blivit kränkta i skolan eller på förskolan ska anmäla det.

Lars H Gustafsson trodde inte sina öron när en mamma ringde till honom och berättade att hennes fyraårige son hade blivit placerade på sk time-outstol tre gånger samma dag. Mamman undrade om sådan bestraffning verkligen var tillåten och hur hon skulle göra. Lars H Gustafsson anser att denna nygamla typ av bestraffning strider mot såväl Föräldrabalken 6:1 som FNs Barnkonvention från 1989.

I Barnen den 21.1. följer Ylva Mårtens upp det första programmet ”Är skamvrån tillbaka?” som sändes den 13 oktober. Redaktionen fick massor av brev, mail och telefonsamtal från lyssnare som uttryckte sina åsikter för och emot skamvrån. I programmet på söndag får lyssnarna ta del av minnen som etsat sig fast. Här ett exempel:

Kajsa Tellander skriver: ” För 81 år sedan gick jag i kindergarten i Franska skolan på Döbelnsgatan i Stockholm. I vårt lilla klassrum fanns en kakelugn snett bakom frökens kateder. Framför kakelugnen stod en liten soffa, barnstorlek, och bakom kakelugnen lite högre upp stack det fram ett ris. Riset tror jag aldrig begagnades, ett stumt hot bara, men på den lilla soffan fick en och annan sitta ibland. Det var skamvrån.

Jag var ett blygt barn, ett som tittade i golvet och ställde sig bakom andra. Varför jag en gång kallades fram till att sitta på soffan har jag inget minne av, men känslan av skam! Att ha alla blickar på sig och sitta där för att skämmas, det var knappt till att stå ut med.

Jag tror att det lilla barnet i den här situationen upplever motsvarande vad en vuxen människa fick uthärda när han/hon satt i stocken på kyrkbacken, till att begabbas av alla och envar.”

Programledare Ylva Mårtens.

Litteratur:

Ann Banér. Uppkäftiga ungar och oförargliga barn - barn i svensk skämtpress 1894 -1924.

Ann-Katrin Hatje. Från treklang till triangeldrama. Barnträdgården som ett kvinnligt samhällsprojekt under 1800-1940-tal. Historiska media.

Carl Larsson. Ett hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".