1 av 2
Madlen Oanes har tecknat Orhan Pamuk som barn, när han blir förvirrad av bilden som liknar honom. Vem är den verklige Orhan? undrar han. Orhan Pamuk berättar historien i sin bok "Istanbul".
2 av 2
Foto: Belmir Aljic, klass 8 EU Rinkebyskolan

Nobelpriset i Rinkeby

Fredag 22 dec 11.03 & 23.07    Söndag 24 dec 18.00

Två åttondeklasser har bjudit in Orhan Pamuk, nobelpristagaren i litteratur, till Rinkeby bibliotek. Åttorna i Bredbyskolan och Rinkebyskolan har arbetat med Nobelpriset hela hösten, och nu vill de visa nobelpristagaren själv vad de har åstadkommit.

Orhan Pamuk har skrivit om sin barndoms stad Istanbul. Eleverna har läst delar ur hans bok och ritat Orhan Pamuk som liten. Men de har också skrivit om sina egna städer. Roy Abdi Habib berättar om Beirut, om att bada vid en vacker strand tillsammans med familjen, och om att alltid vara beredd att fly ner i skyddsrummet. Gaurang Sethi minns staden Jamu i Kashmir i Indien, där människor från alla världsreligionerna lever tillsammans. Och Abdi Said Mohamed har skrivit om sin vackra stad Rinkeby, som tog emot honom när han kom från Somalia som nioåring.

Det är sextonde året i rad som Nobelpristagaren i litteratur bjuds in till Rinkeby bibliotek, och nästan alla litteraturpristagare har kommit.  Var och en i klassen har fått en uppgift, från att ta hand om Orhan Pamuks rock till att vara konferencier under den lilla föreställningen. Nesrin Tuncay är nervös för att hon ska säga fel, när hon översätter till turkiska.

Och nu är han här, Orhan Pamuk. Han får sitta i en röd fåtölj mitt för den pyttelilla scenen, sorlet tystnar och föreställningen kan börja.

Programledare Lollo Collmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".