Bra sändning med tonårspanelen

Hej! Äntligen har jag kunnat höra tonårspanelen som sändes den 1 december (tack vare att gamla program numera är tillgängliga på webben mer än en vecka efter sändningstillfället). Det var en väldigt bra sändning, med en öppen och spontan panel, inte benägen att ge de svar på svåra frågor som de tror eller vet att vi vuxna förväntar oss att förståndiga ungdomar ska ge. En liten detalj med anledning av sista ämnet: CP är en nervskada som leder till förlamning konstaterades. Men som förolämpning är det ett ord som bara ramlar ut ur munnen ibland, tyckte många, utan att man tänker eller menar det som det egentligen betyder. Varför har det blivit så då? undrade programledaren, men ingen visste, inte ens han själv.

Jag vet! Jag var själv med, det var 1963 eller 1964, när jag gick i femman eller kanske sexan. Varför blev CP ett skällsord bland barn och ungdomar? För första gången visade dåtidens enda tevekanal ett program som handlade om utvecklingsstörda, där tydligen några fall av CP beskrivs och framvisades på ett sätt som gjorde starkt intryck på mellanstadiebarn. (På den tiden separerades svårt handikappade barn från det vanliga samhället och gick sällan i vanliga skolor så det var för de flesta unga tittare första gången de fick höra talas om och till och med se sådana.)

Dagen efter denna ’CP-chock’ verkade det som om alla på skolgården pratade om CP-barn, härmade deras oartikulerade vrål och hur fula de var och konstigt de rörde sig. Och genast hade allas slitna repertoar av nedsättande ord, där ”idiot” (också ursprungligen en medicinsk term, för svårt psykiskt utvecklingsstörda) var ett av de mildare, utökats med ett nytt och mycket häftigare ord, ”CP-barn”, senare förkortat till ”CP”.

Hur kan jag minnas detta? Jag är inte helt säker men det kan hänga ihop med att jag själv missade detta teveprogram som alla andra pratade om. Jag har inte själv sett det, bara hört andra återge dess innehåll. Kanske kan det återfinnas i SVT:s arkiv.

Man kan undra varför inte de i början på 60-talet nya neurosedynbarnen också gav upphov till något nytt kränkningsord. Kanske kan det bero på att många av dem inte gömdes undan på insitutioner och specialskolor utan fick gå i helt vanliga skolor.

Efter min skoltid har ju andra och modernare invektiv kommit till, ”miffo” (missfoster) och ”mongo” (mongoloid, äldre benämning på barn med Downs syndrom) och kanske andra som jag inte har koll på.

Vänliga hälsningar

Olle Järnefors 08-752 93 25 <olle.jarnefors@liberal.se>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".