Barnen vet vilka som mobbar!

Efter  telefonväkteriet Fråga Barnen! i fredags den 15.2. fick vi detta mail från en pappa:

Jag har en kommentar som rör mobbing. Jag tycker att det är konstigt att det inte går att komma till rätta med mobbingen. De flesta barn på en skola vet vilka det är som mobbar. Det kan inte vara svårt för skolledningen att få reda på det.

Jag har tagit rätt på en del barn som stulit och förstört grejor på skolan. Jag har genom hittelön för min grabbs försvunna cykel engagerat hela skolan som detektiver och fått fram förövarna som tagit och trashat hans cykel.

Jag ringde till föräldrarna och sa att jag ville träffa dem tillsammans med sina barn för att jag ville veta hur de tänkte när de tog en jättefin (olåst) cykel som uppenbarligen tillhörde en liten kille och förstörde den för att till sist slänga resterna i en å.

Föräldrarn trodde uppriktigt inte på vad jag anklagade deras  pojkar för. De visste inte ens att de umgicks med de andra killarna. Föräldrarna pratade med barnen och fulla av skam ringde de och sade att pojkarna erkänt och att de var villiga att träffa oss och självklart skulle ersätta cykeln.

Det som är intressant är ju att man som förälder vill veta när ens barn ”går vilse” för att man skall kunna styra upp barnets vanor, sällskap och värdegrund. Det är ju även så att om ingen i omgivningen reagerar så tror ju barnen att det är OK att gära som dom gör.

Det måste gå att lösa om man vågar konfrontera barnens föräldrar. Fokus måste ligga på att ha tummen i ögat förövaren även om man såklart även bör stödja den som utsätts för orätt.

Om alla engagerar sig ordentligt istället för att inte orka och snällt betala självrisken på hojen och låta ”buset” komma undan, tror jag att vi kan komma en bra bit på vägen.

Hälsningar

Peter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista