Ni missar en del ...

Sitter och lyssnar på samtalet om mobbing med tonårspanelen i Fråga Barnen! Ni har tagit upp vems ansvar det är att ta itu med elever som mobbar och andra problem som finns i skolan. Ni talar om eleven, föräldrar och lärare...

Jag kan inte låta bli att slås av att jag tycker att ni missar en del....

Jag tror att man måste skapa de bästa förutsättningarna för att få en fungerande skola där man inte upplever mobbning eller trakasserier genom att man behöver ett samarbete och engagemang från flera olika håll. Jag tror att det måste börja med en attityd till vilja och engagemang från regering och skolverk, engagemang och attitydsförmedling från kommunen och sedan det som ligger närmast eleven och själva skolverksamheten, vilket är ett engagerat samarbete mellan elever, lärare och skolledning samt föräldrar.

Jag är medveten om att detta nog snarast är en utopi, men det viktigaste för den omedelbara elevens väl och ve är ett samarbete mellan elever, föräldrar och lärare och skolledning fungerar. Jag upplever att det är ett delat ansvar. Men utan ett engagemang från samtliga parter tror jag det är svårt att åstadkomma ett bra resultat.

Det är tyvärr inte alltid vi vuxna förmedlar en attityd till våra barn att de är älskade och värdefulla. Vi är alldeles för stressade av att sköta arbetet, svara i telefon eller svara på mail, spring ärenden eller annat.... Det är synd eftersom barnen är det viktigaste vi har och de har ett stort behov av att få veta och höra att de är viktiga och att de är älskade.

Så mitt recept, för de flesta situationer och även för mobbning, är tid att lyssna, engagemang och samarbete.

Mobbing är alltid mobbing och det kan man aldrig komma ifrån, men .... En tanke på vägen som gäller alla människor kan ändå vara det här:

En person kan framföra sitt meddelande på ett bättre eller sämre vis, MEN... VI väljer HUR vi vill motta och tolka informationen!! Vill vi tolka allting negativt eller vill vi tolka informaitonen positivt??

Om vi inte förstår så kan vi ju alltid fråga igen, och igen, och igen.. .tills vi förstår.

Med vänlig hälsning /

Michael Wesley

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista