Barnen, elden och makten

Torsdagen 15 mars 11.03 & 20.03
Även fredagen 16 mars 23.30.

Hela garaget brann upp. Frilansjournalinsten Richard Dinter var 7 år när han satte eld på familjens garage med pappans tändsticksask. Han återvänder till sitt barndomshem och minnet av den okontrollerbara elden kommer tillbaka.

Författaren Mats Wahl oroas av det ökande antalet skolbränder. Varje arbetsdag brinner minst en av Sveriges skolor. Några elever har makt att tömma sin skola på lärare och elever genom att tända eld och starta brandlarmet. Mats Wahl undrar vad eleverna försöker säga med elden och varför inga vuxna verkar bry sig om att ta reda på det.

På en vind någonstans i Sverige står två pojkar i 13-års åldern med en tändare och en sprayburk. Den ena lägger lågan mot färgen och elden sprider sig blixtsnabbt. Hör en rekonstruktion av polisens förhösprotokoll där pojkarna berättar vad de tänkte och hur det känns efteråt.

Reporter Lovisa Lamm. Programledare Ylva Mårtens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista