1 av 3
Aina och Rolf idag!
2 av 3
Rolf Nilsson och Aina Danielsson (Bäckström) utanför Gåxsjö skola i Jämtland på skolavslutningen vt 1969.
3 av 3
Josefin Drakenberg och Marianne Olivecrona

Vart tog du vägen?

Torsdagen den 17:e maj 11.03 utgår Barnen. I stället sänder vi två efterlängtade program på nytt. Barnens sommarserie 2005 hette ”Vart tog du vägen?”. Vi hjälpte lyssnare att hitta människor de tappat kontakten med sedan barndomen. Rolf Nilsson hittade sin klasskamrat Aina, och Josefin Drakenberg och Billie Yo Gustafsson fick åter träffa sina älsklingslärare.

--------------------------

Vart tog du vägen, Aina?

Torsdag den 17:e maj kl 20.03 i P1

- Där är hon, där är hon! Med glasögon!

Rolf Nilsson har just landat på flygplatsen i Östersund. På andra sidan glasdörrarna väntar Aina Bäckström, född Danielsson. Rolf och Aina var klasskamrater i Gåxsjö skola, från 1969 till 1972. Sen dess har de inte träffats. Det är 32 år sen nu.

Rolf Nilsson kom som fosterbarn till Ruth och Oskar Wik i Kakuåsen, en by tio mil norr om Östersund. På andra sidan skogen bodde Aina. Men efter lite drygt fyra år var Rolf tvungen att flytta till ett annat fosterhem. Sen blev det ungdomsvårdsskolor, kriminalitet, droger, fängelser och hemlöshet. Idag är han ordförande för ”De hemlösas förening” i Stockholm. Han är drogfri, har en egen lägenhet och snart ett eget kontrakt. I programmet återser Rolf också sina både fostersystrar, Marianne och Harriet. - Här i Kakuåsen knöt jag kärleksband, de enda jag knutit i hela mitt liv. Systrarna möter sin borttappade fosterbror med stora famnen. Och i sommar återvänder Rolf och hans 14-åringa dotter till Kakuåsen för att hälsa på hos både Harriet och Aina.

Ett reportage av Ylva Mårtens

---------------------------------------------------------------------

Vart tog ni vägen, Bertil och Marianne?
Fredagen den 18:e maj kl 23.30 i P1

När Josefin Drakenberg gick i lågstadiet lurade hon sin mamma att hon var frisk fast hon var förkyld. Hon ville inte missa en dag med sin lärare Marianne Olivecrona. Nu går hon tillbaka till sin gamla skola för att träffa Marianne, som inte heller varit där på många år. Josefin vill veta hur hon var som barn. Syntes det vad hon tänkte och kände?

Men Josefin möter inte bara Marianne. Hon stöter också oväntat på den populära flickan i klassen, hon som stod i mitten medan Josefin stod utanför. Det blir ett möte som ger nya perspektiv på deras barndom.

Möt också Billie Yo Gustafsson som anser att hans högstadielärare räddade livet på honom på sextiotalet, när han var en ensam och olycklig pojke som var mobbad både av lärare och elever. Bertil Stenborg var den första lärare som trodde på att Billie kunde lära sig något, och som frågade hur han hade det. Det har Billie aldrig glömt. Nu vill han träffa Bertil igen.

Ett reportage av Lollo Collmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista