Pojke står i skamvrån. Foto: Chuck Carlton/Scanpix.

Barnen i skamvrån, Sveriges Radios korrespondenter rapporterar

Torsdag 14 juni 11.03, 20.03 & fredag 15 juni 23.30 i P1.

”Är skamvrån tillbaka?”  var rubriken på två program om skamvråer, busmattor och timeoutbänkar som sändes i Barnen hösten 2006. I våras fick redaktionen för Barnen ett av Public Service Klubbens Ikaros-pris. Veckans upplaga är en internationell uppföljning med hjälp av Sveriges Radios korrespondenter i Norden, Ryssland, Storbritannien och Kina.  Barnläkaren Lars H Gustafsson medverkar också.

I det första programmet från hösten 2006 besökte Barnens reporter bl a en familj där barnen fick sitta i var sin skamvrå - en för 4-åringen på övervåningen och en annan lite mer flexibel för 2-åringen på undervåningen. Redaktionen fick massor av brev, mail och telefonsamtal från lyssnare som uttryckte sina åsikter för och emot skamvrån, som fortfarande går att läsa på länken ”Brev&Debatt” här till vänster.

Public Service klubbens Ikaros-prismotivering lyder: ”För att den fångar en trend ur olika vinklar, säger något om vår tid och ser bakåtrörelsen i det vi tror går framåt. För att den lyfter föräldraskapets svåra frågor, barnets enorma utsatthet och kränkning och får oss att fundera på vår egen fostran. För att den med respektfull och säker ton ger röst åt stora som små och blir en nödvändig motvikt till hyllandet av supernannyfenomenet. ”

Programledare Ylva Mårtens.

Här nedan kan du lyssna på de vinnande programmen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".