Hjälp barnen i tid!

Jag lyssnar ofta på programmet ”Barnen”. Det senaste jag hörde handlade om kriminella ungdomar. Jag har arbetat som förskollärare under åtskilliga år och många gånger förtvivlat över att vi inte på ett tidigt stadium tar tag i barn som kommer från dysfunktionella familjer.

Vi ser ju redan i förskolan vilka barn som har det svårt, ofta har föräldrarna alkoholproblem. Samhället skulle kunna spara mycket pengar om vi hjälpte dessa barn och framför allt skulle samhället bespara dem det stora lidande som det innebär att växa upp med t ex alkoholism eller andra sjukdomar med kemiskt beroende.

Jag har sett de mest otroliga åtgärder som myndigheter vidtagit eller sanslösa diagnoser. Just nu verkar det vara populärt att ge barn som kommer från svåra uppväxtvillkor diagnosen adhd. Det är verkligen skrämmande och dessutom okunnigt. Barnen blir behandlade som om det är de som är problemen, men de är ju bara symtombärare på att något är fel i familjen!

På de förskolor som jag arbetade fanns det minst 2 barn i en grupp på 15 som hade föräldrar med alkoholproblem. I skolan räknar man med att det finns ca 4 barn i varje klass som växer upp med alkoholism. Jag har även arbetat mycket med frågor och behandling av kemiskt beroende och deras familjer.  Det handlar ju om hundratusentals barn som förblir osedda och ofta går igenom hela skoltiden utan att få hjälp.

Många av dessa barn hamnar själva i missbruk eller kriminalitet och deras lidande tar aldrig slut! Detta är inte acceptabelt.

Jag vore mycket tacksam om ni i något av era program kunde ta upp detta gigantiska problem.

Vänlig hälsning

Kerstin Edman

___________________________________________________

Tack för brev!

Vi försöker med jämna mellanrum göra program om de ämnen du skriver om. Det är mycket viktigt! Vi har t ex gjort flera program om barn till föräldrar med alkoholproblem och vi återvänder gärna till dessa ämnen!

hälsningar

Ylva Mårtens, producent


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".