Kul om flamenco!

Det var kul att höra om intresset för flamenco. Det som gjorde mig lite förvånad var att man lyfte fram så mycket stampandet med fötterna och inte handklampandet (palmas) som är faktiskt det mest rytmiskt fostrande. Fotspelet gäller i dansen.

I sången kan det vara ett ackompanjemang (som i svensk spelmansmusik) men det viktigaste och särskiljande för andalusisk musik är det instrument som skapas med
händerna. Man kan använda händerna på flera olika sätt (jag skulle kunna visa upp 4 sätt som låter olika) och ackompanjemanget med handflattorna görs så att man klappar händerna gemensamt fast på olika sätt. Det skapar ett fantastiskt instrument.
Kurser i flamenco-dans och -sång har funnits länge i Sverige. Jag har länge längtat efter en riktig kurs då man lär sig att ackompanjera med händerna. Jag har t o m en CD-rom om detta, men ingen lär denna konst som skulle bli en revolution i musikundervisningen.
Vänliga hälsningar
José Luis Ramírez

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".