1 av 2
2 av 2

Prisregn över Barnen!

Barnen är ett av P1s mest prisbelönta program. Sedan Barnen startade 2000 har medarbetare på Barnen fått  nio priser och blivit nominerade fem gånger. Här kan du läsa om nomineringar och priserna.

Centralförbundet för socialt arbetes hedersutmärkelse 2014 till radioproducenten Ylva Mårtens

Till 2014 års hedersstipendiat har utsetts radioproducenten Ylva Mårtens. Ur motiveringen: "Hon har under lång tid och med stort engagemang i flera sammanhang både lyft fram barns perspektiv och barns rättigheter. I P1-programmet Barnen, som hon har varit initiativtagare till, har hon låtit barn med olika erfarenheter och bakgrund komma till tals där de fått berätta om sin egen situation och ge sin syn på angelägna samhällsfrågor."

Randi Mossige-Norheim var nominerad  2013 till Stora Radiopriset för bästa reportage.  ”Jag bodde i ett garage” och det sändes i Barnen 2012.

Barnen nominerat tre gånger till Röda Korsets journalistpris.

Programmet om ensamkommande flyktingbarn från Somalia blev 2011 nominerat till Röda Korsets journalistpris, reporter Ylva Mårtens. 2012 blev Ylvas program ”Terese och Evelina bär på en stor hemlighet” om barn med skyddad identitet också nominerat. Slutligen blev hennes program ”Jonathan levde gömd i 4 år” nominerat 2014.  Men ännu har Barnen alltså inte vunnit.

Lollo Collmar, Anna Iversen och Ylva Mårtens fick Barncancerfondens journalistpris 2010, för programserien Leva med Cancer.


Ylva Mårtens tog emot Allmänna Barnhusets Stora Pris 2008 på internationella barndagen, den 6 oktober. Hon fick priset ”för att hon med uthållighet och engagemang i många år kämpat för att barnens röster ska höras i samhället och inte minst i Sveriges Radio”. 

2006 var Barnen nedläggningshotat. Läs om diskussionen som följde i pressen:

Public Service-klubbens Ikarospris i radioklassen samhälle och fördjupning gick 2006 till programmen Är skamvrån tillbaka? x 2. Reporter Ylva Mårtens. Motivering: ”För att de fångar en trend ur olika vinklar, säger något om vår tid och ser bakåtrörelsen i det vi tror går framåt. För att de lyfter föräldraskapets svåra frågor, barnets enorma utsatthet och kränkning och får oss att fundera på vår egen fostran. För att de med respektfull och säker ton ger röst åt stora som små och blir en nödvändig motvikt till hyllandet av supernannyfenomenet.”


Priset Med barnets ögon, 2006 tilldelades Ylva Mårtens för programmet Så här pratar vi, spädbarn berättar. Juryns motivering lyder: ”Med en märkvärdig intuition och stor respekt lyckas Ylva Mårtens förmedla det mycket späda barnets andlösa strävan efter kontakt och närhet i det första mötet med omvärlden. I den långa programserien Barnen har hon fått, både små och stora barn i Sverige och världen att med egna röster berätta om hur det är att vara barn. Osentimental och självklar har hon i mer än trettio år gjort radioprogram som fått oss att stanna upp, ta oss tid att lyssna, se och bli medvetna om barnen. Det barn vi vuxna bär inom oss har på samma gång vaknat till liv och påminnt oss om att den djupaste kunskapen om barn finns inne i oss själva.”

2003 fick Ylva Mårtens Murvelpriset av Nätverket för God Journalistik ur motiveringen: ” Ylva Mårtens är en av få svenska journalister som tar barnen på allvar. Hon lyssnar på deras berättelser, tar deras parti och vill få det moderna, förnuftiga, upplysta och rationella vuxensamhället att reagera.”
 
 
Programmet Vår mamma är död! fick Cancerfondens Journalistpris 2002. Reporter var Ylva Mårtens. Ur juryns motivering: ”Ett reportage med en lyhört lyssnande intervjuare som vågar ställa svåra frågor och är beredd att inte väja för svaren.”
 
 
Reportagen i programmet Ensam i Europa kom till finalistplats i Rädda Barnens journalistpris 2002. Reportrar var Helen Ardelius, Lollo Collmar och Karin Runblom. Ur motiveringen: ”Med ödmjukt tonfall och effektiv berättarstil lyfter reportarna fram det enskilda barnet, det individuella ödet. Reportagen illustrerar inte minst de faror som barnen utsätts för. Med reportern som ledsagare får lyssnaren komma nära dessa barn som kommit ensamma till Europa. Barnen beskriver svåra situationer och sin längtan till familjen.”
Lyssna på programmet

Programmet Barnreumatism vann Svenska Reumatikerförbundets Journalistpris 2002. Reporter var Barnens Johan Thorstenson.  Juryns motivering: ”För en gångs skull får barnen själva berätta hur det är att leva med en barnreumatisk sjukdom. resultatet blir ett reportage fyllt av förtröstan och glädje, men som också belyser hur okunskap i omgivningen kan leda till en känsla av utanförskap.”
Lyssna på programmet

Föreningen Grävande Journalister gav 2001 Katti Björklund och Ylva Mårtens Guldspaden i radioklassen för programmet De omhändertagna barnen med motiveringen: ”För inträngande och levande radio som visar att samhället sviker sitt ansvar när barn omhändertas”.
Lyssna på programmet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista