Jonna Jonsson och Dan Israel som vuxna och tillsammans med sina föräldrar. Foto: Johan Ljungström och privat.

Våra föräldrar i teori och praktik

Barn till barnpsykologen Miriam Israel och sociologen Joachim Israel och barnläkaren Gustaf Jonsson berättar om sin uppväxt för Ylva Mårtens torsdagen den 11 oktober 11.03 & 20.03 och fredagen den 12 oktober 23.30.

Redaktionen för Barnen fick ett mail där det stod:

”För en tid sedan hade jag förmånen att sitta till bords med Dan Israel och Jonna Jonsson. Dan är son till barnpsykologen Miriam Israel och sociologen och samhällsdebattören Joachim Israel. Jonna är dotter till barnläkaren Gustav Jonsson, Skå-Gustav. Ett underbart samtal utspelade sig emellan dem, över barndomsminnen om föräldrarna, barnbyn Skå och kopplingar till dåtidens samhällsdebatt och syn på barn. Jag njöt och ”hörde” redan ett färdigt radioprogram.” Mailet är undertecknat Gregor Wroblewski.

Miriam Israel och Gustaf Jonsson var banbrytande när det gällde synen på barn. De var båda aktiva i kampen mot barnagan som till sist kriminalsierades 1979. Men hur var de som föräldrar? Hade de tid med sina egna barn?

I veckans Barnen får lyssnarna höra om inte detta middagssamtal så ett äkta radiosamtal med många illustationer ur program där Dan Israels och Jonna Jonssons föräldrar medverkade.

Programledare Ylva Mårtens.

Ljudtekniker Per Målsäter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista