1 av 3
Anna Ringström
2 av 3
Anna Ringström och Susanne Lönberg
3 av 3
Anna Ringström pratar i mobiltelefon på väg till skolan

Kan elever med Downs syndrom gå i den vanliga skolan?

P1 torsdag 11 oktober 11.03, 20.03 Fredag 12 oktober 23.30

- Jag slog en sexa! hojtar Anna Ringström. Den ska jag sätta på tusentalet!

Hon och klasskompisen Jonatan spelar ett tärningsspel på mattelektionen. De lär sig skillnaden på tusental, hundratal och tiotal.  Anna går i tredje klass i Matteusskolan i Stockholm. Hon har Downs syndrom. Därför har hennes klass en extra pedagog, Susanne Lönberg.

- Men jag är till för alla, påpekar Susanne. Jag är inte ”Annas fröken”. På Matteusskolan är pedagogerna noga med att inte utmärka eller exkludera någon elev: alla har olika behov och behöver hjälp på olika sätt, resonerar de.

Anna blir lite irriterad på Susanne när hon kommer förbi och kollar hur det går med matten. Hon vill gärna klara sig själv.

- Men ibland behöver jag faktiskt hjälp, säger hon. Jag frågar oftast fröknar om hjälp, men egentligen är det bättre att fråga kompisar. Fröknarna rättar hela tiden. Det känns litet pinsamt.

Anna har många kompisar i klassen, både tjejer och killar. En av dem är Anna Nilsson. De två brukar leka på rasterna och efter skolan.

- Vi är typ bästisar, säger Anna, och Anna Nilsson håller med.

Annas mamma Judith Timoney kommer från USA. När hon började förbereda Annas skolgång blev hon mycket förvånad. I USA är det vanligt att elever med Downs syndrom går  i vanlig klass i den skola som ligger närmast hemmet.  Här i Sverige däremot är Anna ett undantag. De flesta svenska barn med Downs syndrom går i särskolan.

- Jan Björklund säger att integrering av barn med utvecklingsstörning är en vacker tanke som inte fungerar i praktiken – men på andra håll i världen fungerar det ju alldeles utmärkt, säger Judith Timoney.  

Att födas med Downs syndrom kan innebära allt från ett gott liv med skola, familj och vänner till total isolering på institution. Allt beror på var i världen vi  föds. Sveriges Radios korrespondenter ger oss bilder av hur barn med Downs syndrom har det i Chile, Ryssland och USA. Här hemma får vi följa Anna Ringström och hennes klass under en vanlig skoldag.

Programledare Lollo Collmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista