Inte bara pojkar som tafsar

Flera lyssnare har hört av sig efter Barnens program om tafsning.

Såhär skriver Nonna

Hörde dagens inslag om tafsning, vilket ju i alla lägen är oförsvarbart. Jag reagerade dock på att det föreföll underförstått att pojkar tafsar på flickor. Oftast så, men inte alltid.

Jag har fyra barnbarn, alla pojkar. Trevliga, snygga och utan nämnvärda problem i skolan eller gruppen. Två av pojkarna, i olika skolor och i olika delar av landet råkade ut för att några av klassens flickor ville kramas och pussas - och förmodligen lite retsamt ’ tafsade’. Båda pojkarna var ledsna och kände sig utsatta för ovälkommen uppvaktning. Den ena pojken var 7 år, den andra 12.

Min tanke är att vi tar för givet att situationen är den motsatta. Kvinnor talar om problemet, flickor intervjuas. Pojkar förväntas känna sig smickrade av flickornas uppmärksamhet. Det bör kanske påpekas oftare att det är lika fel i båda fallen.

Mvh Nonna

-----------------------------------------------------------

Dagens ”Barnen” i P1 var ett ändlöst ajabajamoraliserande. Att göra ett program av detta slag utan att ens nämna det centrala, den spirande sexualiteten, blir minst sagt märkligt. Tyvärr bortser programmakarna från att lyssnarna har erfarenheter och minnen som säger något helt annat. Att se, bli sedd och bli bekräftad är viktigare än bra betyg för barn och ungdomar. Det är ytterst detta som barn och ungdomars möten på skolgårdar handlar om. Att betona överdrifter och övergrepp som i programmet ger en helt felaktig bild av mötena mellan könen. Att feminister och högermoralister hittar varandra i bedömningar är beklagligt. Jag tycker nämligen att feminismen är värd bättre än så.

 Bosse Johansson, Göteborg

-----------------------------------------------------------

Tafsning handlar om makt!

Hörde ett av era program som bla handlade om ”tafsning”.Jag skulle så gärna vilja tillföra lite viktig fakta till ett problem som ju kommer att var aktuellt fastän jag hör av mig sent. Att tafsa på ngn som inte är med på det är inte en sexuellt utforskande handling utan en maktdemonstration.Tafsarens budskap är - Med dig kan jag göra vad jag vill. Så det gäller att säga ifrån på plats eller ta hjälp. Tänk efter, det spelar ingen roll VEM som tafsar eller blir tafsad, pojke, flicka, man eller kvinna. Den som blir tafsad och inte ryter till har hamnat i underläge!

När en pojke greppar en annan pojke i skrevet kallar vi det inte ens för tafsning för då är det så uppenbart en makthandling. Samma maktdemonstration mot en flicka förklaras med att pojkar i en viss ålder är nyfikna! Ja pojkar och flickor i en viss ålder är nyfikna på varandra, men att tafsa är en annan sak. I den åldern är det också så att barn förstår att män har mer makt än kvinnor och de börjar pröva den. Begreppet MAKT nämndes inte alls i programmet. Jag skulle önska att alla flickor och pojkar, stora som små fick sig en tankeställare om att tafsning också handlar om att konservera våra ojämlika könsroller.

AKG

-----------------------------------------------------------

Hurra för förskolepersonalen som tar tag i genuskampen!

Självklart är det i unga år som vi måste plantera lika värden och sudda ut facken! Dessa uråldriga stereotyper... suck Kan man lära gamla hundar att sitta? Inte tillräckligt ofta. Låt barn vara barn och inte kvinnor och män! Mer jämställdhet i förskolan! Punkt slut.

Hälsningar Hanna & Simon, Blekinge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista