Lyssnare hör av sig till oss angående programmet "Ensam på flykt". Skriv du med!

Lyssna!

Hej,

Har just lyssnat på ert program om de ensamma barnen. Programmet berörde mig djupt. Jag tror att det är nödvändigt att fler trygga familjer/människor här i Sverige öppnar sina hem och bryr sig om de här barnen.

Det räcker inte med myndigheter, det måste finnas människor med empati som får chansen att hjälpa till. Själv tog vi, för många år sedan, hand om en vilsen, ensam afghansk ung kille och vi har fått så oändligt mycket tillbaka. Man behöver inte göra mycket, bara vara medmänniska. Jag har nu några år varit extramormor åt ett par pojkar med pakistan/afghanskt ursprung. Jag tror/vet att deras unga mamma känner viss trygghet av att jag finns. De här ensamma barnen behöver ha någon som bryr sig och som förhoppningsvis kan se till att de inte hamnar fel i samhället. Men allra bäst är det säkert att kunna hjälpa familjerna på plats så att de slipper splittras. Vi borde lära av de finska krigsbarnen som farit så illa.

Mvh

Ingeli Gräns

-----------------------------------------------------------------------

Hej!

När man talar om de finska krigsbarnen i synnerhet eller krigsbarn i allmänhet borde man självklart ta upp ”Kainos sång” av Urban Lindh.

Det är en barn- och familjepjäs som handlar om min mamma Kaino Svensson, krigsbarn från Karelen i Finland och hade urpremiär 1989.

Föreställningar om Kaino har spelats i hela Norden och den spelas just nu i Norge. Tiotusentals barn har fått berättelsen om lilla Kaino som teater och det är en modern barnteaterklassiker och fick pris för årets bästa barnteater 1990 (Prix d’Assiteij).

Kaino Svensson, nu 73, bor nu i Norberg, Västmanland och hon mår gott.

Som kuriosa kan nämnas att hon och föreställningen är omnämnd i Johan Cullbergs memoarer Mitt psykiatriska liv. Kaino var nämligen först krigsbarnsplacerad i Biskop Cullbergs familj...

Kainos liv har satt krigsbarnens situation i fokus hos människor, stora som små, i snart 20 år.

mvh

Carina Nurmilehto

Kainos dotter

-----------------------------------------------------------------------

Hej!

Barnen är alltid ett fantastiskt program och jag tipsar kollegor och kunder att lyssna....vilket jag hoppas att de gör.

Kvällens program gick rakt in i hjärtat på mig.

Framförallt den unge pojken från Algeriet som bor i Borlänge gjorde ett så starkt intryck på mig och ett avtryck i mitt liv!

Livet saktade in en smula....

Får han och kan han resa tillbaka till Algeriet som han önskade sig i programmet?

Har han de ekonomiska möjligheterna till det?

Tack för Barnen :-)

Anette Jarfelt

_________________________________________________