Barnen och Studio Ett om fd barnhemsbarn i Sverige och Norge

- Livet var slut när vi skickades till barnhemmet. Vi skulle aldrig få återse mor och far. Ingen förklarade någonting för oss, berättar Allan Hall i sin bok.

”Den tappade papperslappen” är en självbiografi av journalisten Allan Hall. Allan och hans lillebror Olle, var 9 respektive 2 år när de skickades till Moheds barnhem i Hälsingland. Pappan var inkallad och mamman låg på sanatorium. Läkarna trodde att hon hade tbc och sönerna kunde också varit smittade, därför placerades de på ett speciellt barnhem för tuberkulösa barn.

I Norge har det sedan 2000 pågått en process bland fd barnhemsbarn. Över trehundra personer har berättat om misshandel, sexuella övergrepp och vanvård på barnhem under så väl 50, 60 och 70-talen. Speciella jourtelefoner har upprättats, norske kungen har uttalat sig, skadestånd krävts och även utbetalats.  I programmet medverkar också Maj-Britt Birkeland från Norge. Hon vistades också på barnhem under sin uppväxt, där hon blev sexuellt utnyttjad.

Studio Ett sänder också en debatt på temat - kommer svenska fd barnhemsbarn också att kräva  skadestånd som de norska fd barnhemsbarnen. I debatten medverkar bl a Kent Sändh och dåvarande socialminstern Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista