Fler lyssnarsynpunkter på "Vår mamma är tablettmissbrukare": - Snuttifieringen inom socialtjänsten har gått för långt

skriver Maria fd socialarbetare numera kontaktperson och jourfamilj till redaktionen:

Till ”Barnen”
Sveriges Radio P1

Jag lyssnade på programmet om en kvinna med fyra flickor och treomissbruk. Vad jag kunde förstå var det en hel del socialfolk inblandade. Håller med om att ”snuttifieringen” av samhällets sociala omhändertagande gått för långt.

OK, det var inte bra förr heller när en enda socialsekreterare hade hand om multiproblemfamiljer, speciellt inte när denna person blev sjuk.

Sedan började man vara två i varje ”ärende” och det var bättre. Men idag har det gått för långt när en enda familj kan ha upp till (som det är i en familj där jag nyligen blivit utsedd som kontaktperson av den psykosociala enheten, dvs jag ska vara stöd till den vuxna i det här fallet en ensamstående mamma) sex olika socialarbetare, en-tv på BUP och tre ( inkl läkaren som bestämmer men nästan aldrig är anträffbar) inom psykiatrin.

När jag framförde att det var för många ”kockar i denna soppa” försvarade de sig ivrigt med ”vi behövs allihopa” I denna familj finns också läkemedelsberoende, (typ benso mot svår ångest och fobier) och två barn.

Som var och en lätt kan förstå kan man inte ha en vattentät kommunikation med så många inblandade och det har enligt uppgift hänt att mamman ”sett till” att socialarbetarna blivit ovänner. De pratar om sina olika roller och att jag som kontaktperson för mamman inte skulle kunna vara kontaktfamilj för ett av barnen - ”för då skulle jag blanda ihop mina roller”.

Kanske är socialarbetarna är ovana vid läkemedelsberoende. I dessa spartider är det helt OK att avsluta ett ärende så fort som möjligt och sedan skyffla över det till en annan enhet inom förvaltningen trots att målen inte är uppnådda och att det finns familjer som behöver långvarigt stöd för att fungera.

Vi talar om barnens bästa, men det är en annan historia ...

Vänliga hälsningar

Maria, fd socialarbetare numera kontaktperson och jourfamilj

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista