Många lyssnare ringde och mailade till Fråga Barnen! den 23.10. Läs mailen som kom in till programmet under sändning!

Du kan lyssna på progammet i vårt 30-dagars arkiv i översta högra hörnet på hemsidan här. Den dominerande frågan var denna gång skräp och var man ska slänga skräpet.  Författaren Jan Guillou var veckans ”gästfrågare” och han undrade vilka platser barnen tycker att mobiltelefonerna ska vara avstängda.

Läs några inläggen här nedanför...

Eva Olofsson i Stockholm skriver: Självklar följdfråga: Varför inte lägga godispapperet i fickan och kasta det när man nästa gång passerar en papperskorg???

___________________________________________________

Ta med en liten skräppåse då. Tröttsamt att höra försvar för nedskräpning.

Man tar ju förhoppningsvis med sig en påse om man rastar sin hund. Jag tycker att barnens argument skall ifrågasättas lite mer och inte få dom att tro deras resonemang är ok bara för att dom är barn.

Mvh Per-Göran Tenbrink

_____________________________________________

Hej,

Hörde i programmet idag att avsaknaden av papperskorgar var anledningen till att man slänger skräp ifrån sig. Det skulle vara den legala anledningen till att skräpa ner. Är det inte möjligt att stoppa skräpet i fickorna till dess man kommer till skolan, eller annan plats, och kan lämna pappret i papperskorgen där?

Varför ställdes inte den frågan till barnen av programledaren? Kan det vara så att han gör likadant?

Britta i Luleå

____________________________________________________

Inte något typiskt för barn

Att slänga skräp på gatan är inte på något sätt ett typiskt barnbeteende. Så länge vi vuxna kastar fimpar, snus och annat skräp lär barn också göra det.

Så frågan är väl egentligen varför människor i allmänhet inte har bättre vett?

Hälsar Ulf Grünbaum

____________________________________________________

Jag hörde programmet där man diskuterade att slänga (godis)papper på marken. Man orkade inte vänta till man kom till en papperskorg. Min reaktion var: Varför tog programledaren inte upp det helt självklara alternativet att lägga papperet i fickan/väskan till man kom till en papperskorg?? Nu blev barnens beteende inte alls ifrågasatt!

Lena Holm Wahlsten

____________________________________________________

Hej!

När jag var liten så fanns en kampanj som hette ”håll Sverige rent” Då fick jag upp ögonen för miljön, och sedan dess slänger jag aldrig något på marken. Tuggummi lägger man tillbaka i pappret eller något annat papper, lägger i fickan och tar med hem. Godis tycker jag inte hör hemma på rasterna utan på lördagar när skolan är stängd.

/Marita JohanssonHej Barnen!

_____________________________________________

Ska man då äta godis överhuvudtaget? Eller finns det något sätt att inte göra det, eller kanske bara någon gång i veckan?

Hälsningar, Ulrika i Göteborg

_____________________________________________Nu Nu är jag 87 år, men när jag var liten ville jag bli vuxen, därför att då fick man lägga upp maten själv på sin tallrik. Men jag ville inte bli vuxen, för då fick man inte äta kola-klubba, som var det godaste jag visste.

Britt Gunnarsson

____________________________________________________

Hej Barnpanelen!

Ett jättebra program,  ett av de få där man får barnens perspektiv. De svarar jättebra o ofta väldigt tänkvärt. Lyssnar så ofta det går. (Är mamma till en nu 13-åring.)

Men det är väldigt furstrerande med vuxna som ringer o nästan ifrågasätter och väver in kritik mot barnen i sina frågor. För att inte tala om alla dem som försöker passa på att redogöra för sina åsikter.

(De kan väl ringa ring P1 eller liknande - det finns ju massor med program där vuxna får komma till tals, men sällan barnen.) Ni gör så gott ni kan att parera det, men förstår att det inte är så lätt. Kanske skulle ni påminna om detta i början av varje program o påpeka vad som gäller för dem som ringer?

Hälsningar Gunnel Molén

_____________________________________________

Hej!

En lektion kan liknas vid ett sammanträde eller möte. Då sitter man inte och sms:ar eller pratar i mobiltelefonen utan i stället stänger man av den.

Vänliga hälsningar

Inge Lundberg

Strömstad

_____________________________________________Hej!

Jag undrar vilka förebilder barnen har? Vilka ser ni upp till? Kändisar, mamma, pappa, syskon?

Varma hälsningar

Kajsa

_____________________________________________Hej!

Jag heter Karin och är 26 år. När jag var i er ålder alltså 11-13 år så blev jag väldigt illa berörd av hemska nyheter på tv & radio om förtryck och våld mot barn. Jag uppfattade det som att alla vuxna pratade om dessa hemskheter hela tiden och jag önskade att jag slapp höra om allt elände.

Jag trodde ibland att hela världen var ett hemskt ställe. Hur uppfattar ni nyhetsflödet om krig, våld, klmatförstöring etc? Personligen tycker jag att barn skall slippa ta del av alla vuxenproblem då barnen inte är ansvariga för problemen och dessutom har mycket begränsade möjligheter att göra något åt dessa.

mvh Karin

______________________________________________

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista