Barnens åldrar - De kompetenta barnen

Femte programmet, 8-11 år.

Fredag den 11 juli, kl. 11.03, repris 13/7, kl. 18.00 i P1.
Familjetid: söndag den 13/7, 7.03 i P4.


”Städa är bland det tråkigaste som finns”, säger Melinda Samuelsson Persson, tio år. Men hennes lillasyster, Madeleine åtta år, berättar att hon har tänkt till och att hon har bestämt sig för att hjälpa sin mamma med en del saker.

När man är sådär åtta-tio år är man tillräckligt stor för att klara av saker själv och hjälpa sina föräldrar. Samtidigt är man ju fortfarande barn. Hur mycket ansvar ska barn ta och hur mycket ansvar har de vuxna?

I BARNEN hör vi Othman Karim, som när han var fem år skötte sin lillebror på heltid. Han tycker att svenska barn kan ta mer ansvar än de gör, även om han inte tycker att hans egen barndom är något föredöme. Per Hyberg, å sin sida, berättar att han var överbeskyddad som liten, att hans föräldrar tog ifrån honom ansvar och bestämde över honom för mycket. Kanske är det därför han fortfarande som vuxen inte riktigt har klippt av navelsträngen.

Redaktör, Anna Iversen, ljudtekniker Carolina Jinde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".