Barnens åldrar - Bokslukaråldern

Sjätte programmet, 9-13 år.

Fredag den 25/7, kl. 11.03, repris 27/7, kl. 18.00 i P1.
Familjetid: söndag den 27/7, 7.03 i P4.


”Man ser bilderna i sig.” Så beskriver Mustafa Hamza, 12 år, hur det är när han läser. När Mustafa läser Harry Potter får hans föräldrar komma in på kvällen och säga åt honom att släcka. Då längtar han tills nästa dag, när han kan fortsätta.

Alla barn kan komma in i bokslukandet, säger Bo Sundblad som har forskat om barns läsutveckling. Det gäller bara att de får möjlighet att upptäcka läsandet. Glöm Gameboy-spelet hemma när ni åker på semester uppmanar han alla familjer.

I BARNEN möter vi också Moa Forsberg, som har läst ut nästan alla böcker som finns i hyllorna hos sina föräldrar. Och så hör vi Marta Reuter, som hade två lånekort till biblioteket när hon var barn, så att hon kunde låna dubbelt, och som nyfiket slukade en novellsamling av Sartre som 12-åring. ”Jag förstod nog inget”, berättar hon, ”men det var spännande eftersom jag visste att den var barnförbjuden”.

Redaktör, Anna Iversen, reporter Helen Ardelius och ljudtekniker Philip Lantz.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".