Barnens åldrar - Beroende eller inte?

Sjunde programmet, 13-16 år

Fredag 1 augusti kl. 11.03, repris 3/8 kl. 18.00 i P1.
Familjetid: Söndag 3 augusti kl. 7.03 i P4.

Tretton, fjorton år. Då börjar det för många, supandet, rökandet och drogandet. Många slutar sedan, andra försöker, men kan inte. Maria kunde inte, hon blev beroende. Idag är hon 21 år och numera nykter alkoholist.

Det var på midsommarafton 1996, Maria var fjorton då och cyklade ut på logdans över åkrarna och fälten. En halvliter hembränt hade hon med sig, i en petflaska. Hon stannade då och då längs vägen och drack. Då och då tills hon kom fram till dansen och spriten var slut. Då såg hon plötsligt ingenting längre. Såg ingenting och låg utslagen på en grästuva någonstans.

I två dagar låg hon. Hennes mamma tog hand om henne gav henne mjölk och tog hand om henne när hon kräktes. Aldrig mer, tänkte hon. En månad senare drack hon igen och igen och igen.

Redaktör: Helen Ardelius. Ljudtekniker: Carolina Jinde och Anders Eriksson

Om du känner igen dig eller någon anhörig i Marias berättelse och vill höra av dig till någon efter programmet så kan du, var du är bor i landet , ringa till Maria Ungdom I stockholm. Telefonnummret är 08 - 508 43 710. Deras hemsideadress:
www.sot.stockholm.se/mariaungdom/enhet.shtlm.

Du kan också besöka Anonyma alkoholisters hemsida www.aa.org.se eller tilll Anonyma narkomaner www.nasverige.org/
Eller som anhörig till personer med drog och alkoholproblem www.al-anon.a.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".