Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...

Lyssnare skriver, ringer och berättar om minnen från barndomens tandläkare:

Hej! Hörde Ert program om barnen och tandhälsan, del 2, den 18.12. Som barn älskade jag att gå till tandläkaren. Det var min gudfar jag gick till och det var bara trevligt. Så började jag skolan och träffade på den man som gav mig olust inför tandläkarbesök för resten av mitt liv.

Detta var i början av 1950-talet och vi hade en skoltandläkare med mottagning i den småskola jag gick i, Centralskolan i Boden.Denna tandläkare var tysk (hette Time tror jag)

och han hade en stor schäfer med sig på mottagningen. Hunden låg nedanför stolen och man visste inte vem man var mest rädd för, hunden eller tandläkaren. En gång bedövade han mig på en sida och lagade en tand på den andra sidan. Jag vågade inte protestera men talade om det för sköterskan, men hon sa inte heller något till tandläkaren. Jag känner fortfarande olust inför tandläkarbesök trots att jag numera har en mycket trevlig tandläkare. Tack för ett trevligt program!

Christina Mellgren, Västervik

___________________________________________________

Lyssnade till programmet ”Barnen” på P1 torsdagen 18/12 och vill med dessa rader berätta om tandläkaren Gösta Forssén som var pionjär i Sverige med fluorsköljning

Är själv f.d. tandsköterska och arbetade hos honom på folktandvården i Värnamo 1954-1956. När vi hade barn i stolen berättade han ingående för föräldrarna hur tänderna skulle skötas och hur karies uppstår. Att det blir jäsning inom tio minuter efter att något stoppats i munnen och att man därför inte ska småäta var det inte många som visste. Och hur många tänker på detta idag?

Gösta Forssén var också först med fluorsköljning. Min son var en av dem som fick prova på detta. Man tog först ett avtryck på pojkens över-och underkäke och detta avtryck penslades därefter med fluorlösning. Hur pass koncentrerad den var, minns jag inte, men han skulle sitta så i fem minuter. Att svälja var naturligtvis förbjudet. Denna procedur var emellertid alltför omständlig och jobbig för barnen och användes inte så länge. Man övergick därför till fluorsköljningen som omtalades i programmet.

Tandl. Forssén åkte också ut i skolorna för att där undervisa barnen. Han byggde ett jättegap av papper, plast och glasfiber som enkelt monterades upp i klassrumet. Det bestod av en över- och underkäke med alla tänder och en stor rödmålad tunga. Med en jättetandborste visade sköterskan, som var med, hur man ska borsta. Efter en kort föreläsning fick nu barnen klättra in i gapet. Det blev många frågor och de som ville kunde prova den stora tandborsten.

Gösta Forssén höll också otaliga föredrag och förekom ofta i radiodiskussioner. På 70-talet blev han tandvårdschef för Jönköpings län. Då var fluorsköljningen i full gång i Sverige.

Fotnot: Långt innan tandtråden fanns i Sverige rekommenderade tdl. Forssén att dra en gummisnodd mellen tänderna. Detta använde även jag och hade därför ingen tandsten vid första tandläkarbesöket efter några år i utlandet.

Gabiella Ekberg

____________________________________________________

Lyssna också på telefonsamtal från våra lyssnare på Barnens hemsida sr.se/p1/barnen om programmet: Barnen och tänderna, del 2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".