Lyssnare om Barnen i Etiopien:

Hej! Stort TACK för programmet om Hope for Children. Jag råkar känna till det arbetet. Jag fanns på plats då skolan i Gurare invigdes i våras. Jag är en stor vän av Etiopien och har varit där 7 gånger. Min syster Kersti bor och arbetar på Swedish Mission på Entotto.

Här kommer en liten solskenshistoria med anknytning till Hope for Children:

För 2-3 år sedan påtträffades en yngling, Fantahun, på gatan av en medarbetare till Gizachew (jag har träffat Gizachew några gånger – vilken  fantastisk person!). Då Fantahun var 16 år dödades hans pappa i kriget mot Eritrea. 3 månader senare dog hans mamma. Fantahun och hans syster tog sig till Addis Abeba. Han tappade bort henne där och vet ännu inte var hon finns. Som gatubarn bodde han under pressningar och dylikt på en trottoar. Han använde droger. Men han gick i skolan ändå.

Hope for Children-folket insåg att han var duktig i skolan. Dom ordnade så att han fick börja en utbildning till tandläkare på Atlas University College, där han nu gått 4 terminer. Eftersom jag är tandläkare ordnade min syster så att vi fick träffas under ett besök i Addis Abeba. Fantahun berättade om mig för sina lärare på skolan och jag fick komma dit och hålla en föreläsning. Jag har träffat Fantahun vid tre besök i Addis. Han är mycket ambitiös. Vid ett tillfälle frågade han mig: ”What is the highest position you can reach as a dentist?”

I augusti 2007 var jag i Etiopien med två tandläkarstudenter som handledare för deras examensarbete om u-landstandvård. Dom fick också träffa Fantahun. Han tog oss bl.a. till hemmet för flickor som varit prostituerade och gick även med oss till sina gamla kompisar som fortfarande levde på gatan. Det var oerhört gripande och intressant att se den relation dom hade till varandra. Det är tydligen inte alltid så lätt att övertala gatubarn att lämna livet på gatan. På något sätt upplever dom visst att det är fritt och spännande trots allt elände.

Än en gång - tack för programmet!.

Hälsningar Stefan Karlsson i Umeå