Hampus Hagnell

Om att ha döva föräldrar

Barnen fredag 2/4 11.03. Repris 23.07 och 4/4 18.00

- Dom brukar fråga hur det känns att ha döva föräldrar. Men jag vet inte hur det känns. För jag har ju aldrig prövat att ha hörande föräldrar, säger Hampus Hagnell, 11 år.

Hemma hos Hampus är det aldrig någon som säger att man ska tala tystare vid matbordet. Alla talar teckenspråk, eftersom Hampus föräldrar och ett av hans syskon är döva. Men ibland ber Hampus föräldrar att barnen ska tala teckenspråk vid bordet i stället för vanlig svenska, så att föräldrarna ska förstå.

Ibland kan det vara svårt att vara döv, berättar Hampus. Som när hans mamma ska köpa tågbiljetter till exempel. Då får han hjälpa henne.

Olga Svensson-Richter föddes på femtiotalet. Hennes föräldrar var döva, och hennes första språk var teckenspråk. Trots att hon lärde sig svenska kände hon sig som en döv person, säger hon. Hon hade inga problem att få döva vänner. Men hennes hörande skolkamrater tyckte att hon var för yvig och att hon kom för nära inpå. Hon hade inte lärt sig de rätta sociala koderna.

Reporter: Annika Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".