Vi har tio ögon, ni har bara två!

P1 fre 7/5 kl 11.03 och 23.03 samt sön 9/5 kl 18.00

- Vi använder våra händer som ögon när vi skapar, säger Haydar Gürbüz. Han är en av eleverna på Ågesta gården utanför Stockholm. Sju synskadade ungdomar går en ett-årig kurs för att förbereda sina gymnasiestudier. Niklas Nilsson var den ende synskadade eleven i sin klass i grundskolan. Hur var det?

- Jag överlevde! säger Niklas. Många av mina klasskamrater hade svårt att acceptera att jag var synskadad. Jag blev retad. Det blir de flesta. Därför tycker både Niklas och hans kamrater på Ågesta gården att det är skönt att gå i en skola med andra synskade. Så skönt att flera av dem faktiskt skulle velat göra det hela sin skoltid! Integrationen av barn med funktionshinder i den svenska skolan har inte lyckats, säger pojkarna. Men hur är det att bo på internat?

- Kul. Men många av helgerna blir det väldigt tråktigt för då åker alla utom jag hem, berättar Niklas.
- Jag har varit helt ensam både fredags och lördagskvällar. Och nätterna också! För min hemkommun vägrar att betala mina hemresor. Och min familj har inte råd, för jag kommer från Halland.

Redaktör: Ylva Mårtens

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista