Fundamentalismens barn

P1 fre 30.4 kl 11.03 och 23.03 samt sön 2.5 kl 18.00

När Tina var nio år och gick i skolan i Iran, berättade hennes religionslärare att hon skulle komma till helvetet om hon visade sig utan slöja för någon annan man än sin pappa och sina bröder. Tina hade en kusin som var lika nära som en bror. Men nu vågade hon inte längre visa sig för honom utan slöja. Tinas mamma blev upprörd och pratade med religionsläraren. Men läraren sa bara vad hon måste säga för att få behålla sitt jobb.

Sanaz kommer i håg när hennes mamma skickade henne till grannen med ett brev gömt under tröjan. Hon fick inte tala med någon, bara lämna brevet till pappan i huset och springa tillbaka.

- Men jag var så nervös, så allt blev fel, säger Sanaz.

Tina, Sanaz, Jasmin och Dani var barn i Iran efter den islamiska revolutionen. Sedan kom de till Sverige med sina föräldrar. Hör dem berätta i Barnen.

Reporter: Rashelle Tehrani

Producent: Lollo Collmar

Programmet är en nyinsatt repris p g a sjukdom och det sändes första gången den 12.12. 2003. BARNEN om att bo på två ställen sänds inom ett par veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista