Terese och Evelinas hemlighet

Evelina och Terese får inte berätta vilka de är. 4600 barn lever med skyddade personuppgifter i Sverige idag. Antalet växer med 6 % varje år. Barnens reporter, Ylva Mårtens rapporterar från ett kommunalt skyddat boende för kvinnor och barn som utsatts för våld.

En hög järngrind slår igen. Bakom det flera meter höga stängslet finns ett skyddat kommunalt boende nånstans i Sverige. Här finns plats för 12 mammor och deras barn. Barnen och mammorna gömmer sig för pappor och män som slår, som utsatt sina familjer för våld.

Läs om Skolverkets nya riktlinjer.

Evelina lever med skyddade personuppgifter och hon heter i verkligheten nåt annat. Vi åker för att hämta Evelinas lillasyster Terese i skolan. Vi stannar bilen och hämtar upp henne på en busshållplats och åker sen tillbaka till det skyddade boendet.

- Nu är det inte lika dåligt som förut, för här bor inte min pappa. Det är skönt att slippa honom, säger Terese.

Tillbaka till det skyddade boendet. Vi passerar den höga grinden igen och ytterligare två dörrar som kräver både paserkort och kod för att komma in. Vi går in i ett litet rum, det står samtalsrum på dörren. Jag börjar med att intervjua den yngsta systern, Terese och hon heter också egentligen något helt annat.

Nu är Evelinas, Terese storasysters  tur att bli intervjuad och jag frågar Evelina om skolans personal klarar av att hålla henne skyddad eller är det nån som försagts sig någon gång?

- Ja, det var en gång en av lärarna, när hon var vikarie hos oss som råkade säga när hela kalssen satt där: - Visst är det du som har skyddad identitet. Vi brukar prata om det i personalrummet. Då blev jag rätt så rädd för tänk om klassen hörde det! berättar Evelina.

Kunskapen om hur skolan och förskolan bäst ska kunna hjälpa barnen med skyddade personuppgifter och deras familjer är mycket skiftande i Sverige. En del skolor har utarbetade handlingsplaner och är medvetna om vilken stress barnen utsätts för. Här på vår hemsida  finns litteraturtips och forskning kring barnen med skyddade personuppgifter.

Evelina och Terese träffar inte sin pappa, de varken vill eller måste. Men berättar personalen på det skyddade boendet, det finns barn som måste träffa sina pappor, fäder som har tilldömts umgängesrätt. Hur kan det vara så? frågar jag.

- Fråga rättsväsendet, säger Maria, personal på det skyddade boendet. Vad tycker du som lyssnar? Ska barn som lever med skyddade personuppgifter vara tvungna att träffa sina pappor, om papporna tidigare har utsatt barnet för våld? Kommentera direkt här nedan!   

Reporter Ylva Mårtens.

Litteraturtips:

Barn och ungdomar som lever med skyddade personuppgifter. Stiftelsen Allmänna Barnhuset. Författare: Barbro Hindberg, Mona Eliasson, Katarina Weinehall och Åsa Landberg. Finns att ladda ner längst ner på sidan.

Kurragömma - på riktigt. Om barn som lever med skyddade personuppgifter. Projketet gömda - men inte glömda. Finns att ladda ner längst ner på sidan.

G(l)ömda - en studie om kvinnor och barn med skyddade personuppgifter. Juridiska institutionen vid Umeå universitet. Författare: Katarina Weinehall, Marie-Louise Jonsson, Mona Eliasson och Mona Olausson.

 Ladda ner skrifterna om barn med skyddade personuppgifter:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".