Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...

Läs chatten med Malin Lindroos om Vampyrkärlek

Publicerat torsdag 3 februari 2011 kl 15.00
moderator:Hej och välkomna till chatten med Malin. Vi håller på till kl 12.15 så ställ dina frågor nu!
moderator:Vi har fler gäster med i chatten - Karoline och Isabelle - som också var med i programmet. De svarar också på era frågor här i chatten.
Eva:Hur är det med vampyrer och solljus? Ibland verkar dom klara det och ibland inte?
Twilightfan - Malin Lindroos:Det beror på vem som har skrivit just den vampyrhistorien. I TV-serien Buffy the Vampire Slayer exempelvis så exploderar vampyrerna i ett moln av damm och aska när de dör, medans vampyrerna i TV-serien True Blood förvandlas till en hög blodiga slamsor, och i Twilight så glittrar vampyrerna bara när de kommer i kontakt med solljus. Så det beror helt på vilken fantasiförmåga författaren har. Själv föredrar jag damm-versionen. :)
moderator:Svar från Isabelle och Karoline: Eva - Som Malin sa så är det olika från berättelse till berättelse, Karoline har läst en serie där halvvampyrer kan gå ut i solen, och vampyrer bräns efter några timmar. Den föredrar vi mest.
Elvira:jag vill ha tips på nästa stor grej - är det zombies, varulvar eller nåt annat övernaturligt?
Twilightfan - Malin Lindroos:Med tanke på vilka storfilmer med övernaturligt tema som har gjort succé på bioduken den närmaste tiden så skulle jag säga att poltergeist/spök-filmer är på väg tillbaka. Paranormal Activity 1&2 gick ju hem enormt hos biopubliken, medans varulvsfilmen Wolfman inte direkt räknades till de mest hyllade filmerna förra året.
Mamma Ullis:Vad duktiga ni var. Kom hit nån dag å visa er i linserna, puss å kram
moderator:Vad kul att du hör av dig, mamma ullis! /amra
Isabelle:Haha, tack mamma... :)
moderator:
moderator:femton minuter kvar, malin svarar för fullt på era frågor, så fortsätt skicka!
Maria Lexhagen:Hur starka är banden mellan dig och själva karaktärerna i förhållande till banden mellan dig och andra fans? Vilken roll spelar information och forum/bloggar mm på Internet för dig?
Twilightfan - Malin Lindroos:Självklart så är banden mellan mig och karaktärerna och mellan mig och mina med-fans två helt olika saker. Det känns jätteviktigt att ha någon att dela min upplevelse med, men upplevelsen i sig kommer i första hand för mig. Internet har ju den fantastiska egenskapen att allt som läggs ut på internet växer och muterar (på gott och ont i vissa fall), så när man delar sitt intresse för vampyrer på nätet så kan det utvecklas till något så mycket större än bara ett "intresse"; det kan uppta hela ens liv (återigen både på gott och ont). För mig så fungerar forum och bloggar som en portal för mitt vampyrintresse att utvecklas och fördjupas, att hitta nya TV-serier, filmer, seriealbum m.m. som jag inte hört talas om tidigare. Det känns jätteviktigt att få fördjupa mina intressen - vad det än är för slags intresse!
Elvira:har du några tips på poltergeistböcker jag kan läsa?
Twilightfan - Malin Lindroos:Jag rekommenderar allt av Stephen King, t ex The Shining, IT och liknande. Science Fiction bokhandeln i Gamla Stan har ett enormt utbud av sån litteratut.
Max:har du märkt nån skillnad mellan de som läst böckerna tidigt, på mellanstadiet, och de lite äldre som läser böckerna?
Twilightfan - Malin Lindroos:Ja, absolut! Yngre läsare fokuserar ofta på själva berättelsen medan lite äldre läsare som jag själv hellre ser budskapen. Det är också vi äldre som skriver mest fanfiction och bygger ut berättelsen själva.
Harald:Vilka böcker har du läst? Vilka skulle du rekommendera, kanske på nåt liknande tema?
Twilightfan - Malin Lindroos:Jag rekommenderar att återvända till klassikerna t ex Interview with the vampire av Anne Rice och liknande, men utforska gätrna också våra svenska vampyrberättelser. Få har läst Låt den rätte komma in an Ajvide Lindqvist men desto fler har sett filmen.
Isabelle och Ka:Max - De yngre verkar gilla historien om vampyrer mer och de äldre verkr gilla kärleken mer.
moderator:
moderator:malin fortsätter svara på era frågor till kl 12.25!
Isabelle och Ka:Harald - Karoline har som sagt läsa en serie som heter legenden om darren shan, som handlar om vampyrer, dock var den bättre när jag var mindre, 12-13 år. the host, av Stephenie Meyer är också jätte bra.
moderator:
Margit:Jag undrar om vampyrer kan ses som ett uttryck för dagens debatt om integration i samhället. Att man lär sig att leva med "olika" grupper sida vid sida.
Twilightfan - Malin Lindroos:Ja visst! Särskilt i TV-serien True Blood finns en parallell/metafor till hur HBTQ-personer behandlas av det s.k. "normala samhället". Vampyrer i allmänhet är ju ett främmande släkte med annorlunda värderingar och traditioner än människorna, vilket skulle kunna appliceras som en metafor för nästan vilken minoritetsgrupp som helst.
Eva:Är ett stort Jane Austen-beundrare, men jag är orolig för att böcker som skrivs idag inte har samma litterära kvalitet. Håller du med?
Twilightfan - Malin Lindroos:Inte alls! Modern litteratur har visst kvalitet, men p.g.a. dess enorma kvantitet så blir det också enormt mycket svårare att hitta den lilla klicken böcker som kan klassas som mästerverk.
Emma:Hur kommer det sig att det verkar omöjligt för många att gilla både Twilight och Harry Potter? Det verkar finnas stora motsättningar mellan en del fans? (Själv är jag lika fascinerad av båda serierna)
Twilightfan - Malin Lindroos:Jag är också intresserad av bägge, men jag tror att man alltid lutar mer åt något håll. Själv föredrar jag Harry Potter, och självklart finns det motsättningar i båda bokserierna men anledningen till att fler än bara du och jag gillar bägge måste ju bero på att de har något gemensamt med varandra. Bägge är ju av genren fantasy, och jag känner inte ett enda fantasy-fan som inte är öppen för nya spännande historier.
Isabelle och Ka:nu måste jag och Karoline tillbaka till verkligheten och förtsätta gå i skolan, tack för att vi fick chatta med er!
moderator:och vi tackar er för att ni var med! / amra
moderator:vi tackar er alla för era frågor och malin, isabelle och karoline för era svar! fortsatt trevlig fredag!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".