Farbror Sven pratar med barnen Sven och Kerstin Anér, 1927. Sven Anér intervjuas i Barnen. Foto: SVT Bild

"Ensamma farbrorn i brevlådan"

– om Barnens brevlåda, farbror Sven och barn som var med.

P1 fredagen 9 juli kl 11.03 och sön den 11 juli kl 18.00

Barnens brevlåda var ett av världens mest långlivade barnprogram. I femtio år satt Sven Jerring och pratade med barn som sjöng och läste dikter. Det brukar påstås att farbror Sven inte tyckte om barn, men han svek dem nästan aldrig. Varje torsdag läste han barnens brev, även om han var på reportageresor utomlands. I 65-årspresent fick han en jorden runt-resa och då sände han brevlådor från hela världen.

Många små barn började i Barnens brevlåda och blev sen kända artister. Alice Babs, Sickan Carlsson, Lennart Hyland, Pekka Langer – alla debuterade hos farbror Sven.

- Han var en enstöring med dåligt självförtroende, en komplicerad människa, men samtidigt en storman! säger journalisten Sven Anér.

Han tillhörde de första barnen i brevlådan och kom tillbaka flera gånger. Det gjorde också Katarina Johnson, som debuterade i brevlådan 1970. Sen började hon sjunga i band, var med i Robinson och blev journalist.

Redaktör Annika Hellbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".