Barnen och Tiden

P1 fredag 6/8 kl 11.03, 23.07 och 8/8 kl 18.00

Varför visar en vanlig klocka bara 12 timmar när dygnet har 24? Edvin Delin, fem år har just börjat intressera sig för klockan och tiden. En dag är så väldigt lång, flera timmar, säger Edvin. Samtidigt går de där timmarna jättefort när man har roligt.

På sommarlovet är det inte så viktigt att hålla reda på tiden, förutom när det är lunch, säger Tove Almquist, 10 år. Men när skolan har börjat måste hon passa alla möjliga tider. Ibland blir Tove sur när hon måste hem från en kompis för att hon ska äta middag.

- Jag skulle vilja stanna där tills jag tröttnade på leken och kanske vara uppe till 12. Och sen skulle skolan börja vid 10 nästa dag.

Hur upplever barn tid och vad tänker de om tiden? I Barnen möter vi också forskaren Ingrid Westlund som menar att det finns en konflikt mellan barnens tid och de vuxnas tid. Barnpsykologen Fredrik Odhammar berättar hur små barn upplever tid, och Klara Enbom och Linus Mattsson funderar över hur lång tid fyra och en halv miljard år är. Radktör, Anna Iversen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".