Wang Che. (Foto: Tora Mårtens)

Barnen i Kina - om enbarnspolitiken

Fredag 9 april kl 23.07 i P1 och söndag 11 april kl.18.00

- När man är enda barnet, så är det ganska tråkigt när ens mamma och pappa är på långa affärsresor. När de är borta har jag ingen att leka med, berättar en 10-årig flicka.

Sedan början av 1980-talet råder enbarnspolitiken i Kina, dvs. att en familj bara ska få ha ett barn. Vissa undantag för de etniska minoriteterna gjordes. I städerna är enbarnspolitiken nu helt genomförd. Och fler och fler medel och överklassföräldrar skickar sitt enda barn till internatskolor.

- Jag trivdes inte särskilt bra hos min mamma och pappa. De kom för nära. De älskar mig, men jag kände mig som en fågel i en bur. Jag fick inte plats med mina vingar. Så därför fick jag flytta till en internatskola, säger en 16-årig pojke.

Men på landsbygden är det fortfarande vanligt familjer med flera barn. Barn från både stad och land berättar om sina olika uppväxtvillkor.

Reporter:Ylva Mårtens
Tolk och medarbetare Julia Tien.


programmet sändes första gången i maj 2003

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".