Benjamin Wolff 1974 (Foto: Rikard Wollf)

Om judisk identitet

P1 fredag 27 februari kl 11.03, repris kl 23.07 och 29/2 kl 18.00

- Jag går ju på ett judiskt dagis, därför måste jag vara judinna, säger Nadja.  Leo, fem år, tycker att det är tråkigt att vara jude. - Man måste nämligen vandra och vandra i Egyptens öknen hela tiden som jude, säger han.  Elvaåriga Linn vars andra namn är det judiska Channa funderar över om hon ska byta tilltalsnamn.  - Kanske skulle jag trivas bättre med Channa, säger hon.


Benjamin Wolff möter barn i olika åldrar som tillsammans med sina föräldrar berättar om vad det judiska innebär för dem i deras liv. Själv växte Benjamin Wolff upp i ett hem utan särskilt många judiska traditioner. Han funderar över vad det var som fick honom att ändå känna sig mycket judisk som liten. Var det hans svarta hår och bruna ögon, eller var det morfar och mormors kraftiga brytning och att mormor alltid hade en resväska packad på vinden?


Ett program av Benjamin Wolff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".