1 av 16
Rania Karabek och Ailin Moaf
2 av 16
Gunnar Johansson och Rami Alkhamisi
3 av 16
"Vredens dag - Från Tahrir till Husby". Ungdomarna är stolta över manifestationens titel.
4 av 16
Luul Abdullahi och Samira Aarab
5 av 16
Basar Gerecci hjälper de äldre talare att gå ner från scenen.
6 av 16
Ailin Moaf och Rania Karabek är redo att sätta igång med arbetet.
7 av 16
Basar Gerecci, går igenom planeringen för dagen.
8 av 16
Det är dags att sätta igång. De första trummslagen hörs!
9 av 16
Yakombe sprider sambaryttmerna i området.
10 av 16
Boende kikar ut från balkongen för att se vad som är på gång.
11 av 16
Demonstrationståget växer.
12 av 16
Stämningen är uppvriden på topp.
13 av 16
Torget fylls på med demonstranter.
14 av 16
Labyrint rappar på scen.
15 av 16
Röda korset är också på plats.
16 av 16
Många organisationer har gått samman i kampen om vårdcentralen.

Barnen: Från Tahrir till Husby

2:00 min

- Är det rätt att Östermalm har 19 vårdcentraler och Husby noll?,  undrar Simon, 16 år som var med i demonstrationståget i Husby.
Upprorsstämningen i Nordafrika och Arabvärlden sprider sig nu till ungdomarna i de svenska förorterna.
- Jag blev ledsen när jag hörde vad som hänt, säger 14 åriga Fatima Khalaf Bouazizi som också var med på demonstrationen i Husby. 

Henne kusin Muhammed Bouazizis öde var gnistan som tände revolutionselden i Nordafrika och som nu även inspirerar ungdomar i Sverige.

Programmet är en del av Tendens temavecka Uppror.Barnen fredag 8 april kl. 11.03

9000 människor bor i Stockholmsförorten Husby. De har inte tillfrågats när beslutet fattades om nedläggningen av deras vårdcentral för ett par veckor sedan. Men ungdomarna i området har bestämt sig för att inte vara tysta.

- De gjorde alltihop i smyg, som när tonåringar snor mammas cigaretter, berättar Basar Gerecci, 20 år, som är aktiv i området och i tidningen Megafonen.

 

18-åriga Ailin Moaf sätter upp den röda banderollen med titeln vredens dag, från Tahrir till Husby. Hon tycker att namnet passar bra till dagens manifestation.

– De såg ut som oss. De gick ut på torget och demonstrerade. Man såg vreden i dem. Om de klarar av att påverka den politiken som finns där, borde vi också göra det i Sverige, tycker Ailin.

10-åriga Luul Abdullahi och 11-åriga Samira Aarab var på vårdcentralen många gånger. De vill inte att den ska läggas ned, men tror att det kan vara på grund av busiga ungdomar.

 

– Jag har sett tonåringar krossa apotekets fönster, berättar Luul.

Att området förfaller är enligt 20-åringen Rania Karabek en fråga klass och samhällets bristande intresse för utsatta områden.

 - Vi vill visa att vi också vill förbättra samhället, vi vill också ha en framtid. Vi är lika mycket värda, vi är lika mycket svenskar, menar Rania.

Gunnar Johansson har bott i området sedan det byggdes för 35 år sedan. Han är glad att ungdomarna har gått med i kampen för att rädda vårdcentralen.

 

 – Vi måste bevara Husby. Det måste leva. För om man suddar bort Husby från kartan, bit för bit, då kan man ta likaväl ta bort hållplatsen också, och åka vidare till nästa, säger Gunnar.

Rami Alkhamisi som är 22 år, har också varit aktiv i Järvadialogen, en miljonsatsning på upprustningen av Miljonprogramsområden. Men verkligheten ser annorlunda ut enligt honom.

 - Det har aldrig varit en dialog, och det är det som gör mig förbannad. Det är ett stort hål i demokratin. Man tittar på det som hänt i Egypten och Tunisien och tänker, kommer vi komma dit en dag också, att vi måste gå ut och kräva våra rättigheter? Man säger att unga där inte accepterar att bli förtryckta, det gör vi inte heller.  

Om du vill följa vad som händer med vådcentralen i Husby kan du gå in på www.megafonen.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista