Pelle Atterfors går på Kunskapsskolan i Norrköping

Att gå i skolan i sin egen takt

P1 fredag 8 oktober kl 11.03, repris kl 23.07 och 10/10 kl 18.00

- Vi jobbar betydligt mindre än i en kommunal skola. Här jobbar man i sin egen takt och då blir det mer effektivt tror jag. Man slipper repetition och sånt som man redan kan.

Pelle Atterfors går i nionde klass på Kunskapsskolan i Norrköping. Svenska, engelska och matte läser han på egen hand, i de andra ämnena går han på föreläsningar och lektioner.

- Det är mycket ansvar, säger Pelle. Nu har man insett att man måste ta vara på tiden.

I Barnen möter vi elever som går i skolor som skiljer sig från den traditionella skolan. Skolor där man har satsat mer på att anpassa undervisningen till varje elev och där barnen får bestämma mycket över sin tid. Vi möter Michael Lundström och Annefrid Söderlund, båda nio år, som går i Tallkrogens skola i Stockholm. De har ingen timplan som bestämmer hur många lektioner de ska ha i varje ämne. Istället finns det mål som de ska ha uppnått när de slutar trean. Målen skriver de ner på ett äpple av papper tillsammans med sin lärare, Naima Jansson.

Emelie Vikström, 16 år, bor i Estland och läser på Värmdö distans. Hon disponerar fritt över hela sin skoltid - en utmaning såväl som ett ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista