1 av 7
Läxa
2 av 7
Ayat Kassem
3 av 7
Noel Noor
4 av 7
Muhammed Noor
5 av 7
John Elofsson
6 av 7
Feven Strand
7 av 7
Fevens läxa
Den orättvisa skolan

Läxor för livet

”Tänk på att en liten läxa kan förändra din framtid. Skicka det här vidare till 10 vänner annars får du dåligt betyg resten av ditt liv.”

Den här texten läste Noel Noor, 12 år, på Facebook en dag. Det var hennes kompis som skrivit den och Noel skickade aldrig vidare den till 10 kompisar. Men är det så? Att struntar man i en läxa kan det vara ett misstag som förändrar ens liv? Ayat Kassem som går i nian på Hjulstaskolan utanför Stockholm har höjt sina betyg med 70 meritpoäng sedan hon började på Stiftelsen Läxhjälpens läxhjälp. Ayat gillar att läxläsningsmentorerna från Stiftelsen Läxhjälpen alltid säger åt henne att ”du kan, du kan, du kan, du kan.” Det gör att hon tror att hon kan.

Barnen den här veckan om just läxor. Men också om framtidsdrömmar, livsavgörande samtal och om vad man faktiskt kan klara av bara någon säger till en att man kan.

Noel och hennes bror Muhammed Noor har en privat läxläsningscoach som kommer hem till dem en gång i veckan och hjälper dem med läxorna. Det är deras mamma Neyma Hussein Mohammed som betalar för läxläsningen. Hon säger att det är dyrt men att hon tänker betala för läxläsningen så länge hennes barn behöver det. När Noel och hennes syskon inte gör sina läxor får de extra läxor av sin mamma.

- Jag säger att det inte är rättvist men egentligen är det rättvist. Annars skulle jag bara fortsätta att inte göra mina läxor. Alla behöver den där kicken, ett ”wake-up call” som får en att förstå, säger Noel.

Det finns andra sätt än en personlig läxläsningscoach att få hjälp med läxorna. Ayat Kassem som går i nian på Hjulstaskolan utanför Stockholm har höjt sina betyg med 70 meritpoäng sedan hon började på Stiftelsen Läxhjälpens läxhjälp. Ayat gillar att läxläsningsmentorerna från Stiftelsen Läxhjälpen alltid säger åt henne att ”du kan, du kan, du kan, du kan.” Det gör att hon tror att hon kan. Och hon är kritisk till av hur hennes skola Hjulsta skolan beskrivs i media, som en av de sämsta skolorna i Sverige. Hon tror att det påverkar många av elevernas självförtroende.

- Om någon säger till dig att du är sämst, du är sämst, du är sämst kommer du till sist faktiskt tro att du är sämst. Det de säger kommer falla in, det kommer bli sant, säger Ayat.

I programmet får vi också var med om en premiär. En läxpremiär. Det är Feven Strand och John Elofsson i klass 1a på Bergaskolan i Kungsängen utanför Stockholm som gör sina första skrivläxor någonsin. De ska skriva tre meningar om vad de har gjort i helgen. Vi följer med dem från första nedskrivna ordet hemma vid skrivbordet till att de läser upp läxan för klassen ett par dagar senare.

Reporter Laura Wihlborg

Producent Ylva Mårtens

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista