1 av 2
Tor Svae, Mathilda Viberg, Emelie Knaborg Engvall och Elias Lundell, i Mulle Meck-parken. Foto:Michaela Lundell
2 av 2
Tors favoritleksak.
Hur är en bra lekplats?

Flyga med gungor

Flyga med gungor (MP3)
28 min

Barnen  den här veckan åker rutschkana och moppekarusell, frågar lekplatsforskare, lekplatsbyggare och barnen själva efter receptet på en rolig lekplats. Lekplatserna har blivit färre. Naturmiljöer där barn leker byggs ofta bort, och barns rörelsefrihet blir allt mindre. Lekplatsfrågor nuförtiden handlar mest om säkerhet.

Kedjorna rasslar när Mathilda Viberg och Elias Lundell snurrar sin kompis Emelie Knaborg Engvall på gungan tills hon är ”yr som en pingvin”. Sedan gör de fart på varsin gunga, kastar sig ut i luften – och försöker flyga. Elias far iväg så långt att han får bli flygfröken. Men nästa gång landar han på näsan.

– Det finns så många regler så man kräks, säger Tor Svae, konstnär och lekplatsscenograf, som skapat flera unika lekmiljöer för barn, bland annat Mulle Meck-parken i Solna. Tor vet hur man förvandlar ett tråkigt, men säkerhetsgodkänt rör till en raketrutschkana med hajtänder, och varför det är så viktigt med nivåer.

– Det räcker att komma upp så att man står över sina föräldrars huvuden, och så vinkar man ner. Då är dagen räddad. Du behöver inte mer än det.

Lekplatsforskaren Märit Jansson förklarar varför vuxna tar barn för vandaler, när de bara använder lekplatser på sitt eget sätt. Och barnen berättar om sina drömlekplatser, med klätterträd, vatten, och gungor som aldrig går sönder.

Reporter: Michaela Lundell

Litteraturtips:

Lek äger rum. En populärvetenskaplig bok om planering för barn och ungdomar. Av Anna Lenninger och Titti Olsson, utgiven av Formas, 2006.

Management and Use of Public Outdoor Playgrounds. Doktorsavhandling av Märit Jansson, utgiven av SLU, 2009. Finns att läsa på http://pub.epsilon.slu.se/2070/1/Management_and_Use_of_Public_Outdoor_Playgrounds2.pdf

När kommer barnen in i stadsplaneringen? Av Pia Björklid och Maria Nordström, Miljöforskning 1/2009.

Finns att läsa på http://miljoforskning.formas.se/sv/Nummer/April-2009/Innehall/Tema-Nar-stader-vaxer/Nar-kommer-barnen-in-i-stadsplaneringen

Ut och lek! Kreativa utemiljöer för barn och unga. Movium rapport 2:2006. Av Petter Åkerblom, utgiven av SLU, 2006. Finns att läsa på http://www.movium.slu.se/publikationer/pdf/06%20nr%202.pdf

Se även www.movium.slu.se/

Barnens stad. En barnvänlig stad för barns bästa, lek och inflytande. Av Nic Nilsson, utgiven av IPA – Barns rätt till lek, 2002.

Se även www.ipa-sweden.org

Design for Play: A guide to creating successful play spaces. Av Aileen Shackell, Nicola Butler, Phil Doyle och David Ball. Utgiven av Play England, 2008. Finns att läsa på www.freeplaynetwork.org.uk/pubs/design-for-play.pdf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".