FREDAG 18 MAJ

Är kärleken fri?

Är kärleken fri? Den frågan ställer sig programmet Barnen denna vecka.

-Jag tycker att kärleken är fri, för ingen kan ta ifrån en sina känslor, men däremot är många inte fria att leva med den de är kära i, säger Keyvan från Gävle.

- Det är värre om en förälder kallar sin dotter hora än om han ger henne en örfil, säger Yussra från Hammarkullen.

I vår åker Rädda barnen - i samarbete med den lokala polisen, socialtjänsten och frivilligorganisationer som tjejjourer och fritidsgårdar - runt i högstadie- och gymnasieskolor i Sverige med projektet ”Det handlar om kärlek”.

I en vecka får barnen diskutera frågan ”Är kärleken fri?” Får man gifta sig med vem man vill? Vilka rättigheter har barn och ungdomar och vart kan man vända sig om man behöver hjälp?

När Angeredspolisen berättade en historia om en pappa som gav sin dotter en örfil så tyckte inte eleverna på Nytorpsskolan i Hammarkullen att det var övervåld.

Sara Granath är projektledare på Rädda Barnen i Göteborg och hon säger att kunskapen om barns rättigheter överlag är dålig bland ungdomar runt om Sverige.

-Många vet att barnaga är förbjudet i Sverige, men man tycker ändå att föräldrarna har rätt att ge en örfil som en del i sin uppfostran, säger hon.

- Det är viktigt att lyda sina föräldrar, de vill ju alltid barnets bästa. Men om jag vill göra nåt som de inte tycker är en bra idé så är det alltid bäst att prata om saken, fortsätter Yussra.

Den här veckan besöker rädda barnen Polhemsskolan i Gävle. Följ med in i klassrummet där eleverna pratar kärlek och föräldrakontroll med Rädda Barnens Stina Lindholm.

- Min pappa säger att jag får göra som jag vill och jag får ha killkompisar och leva som jag vill, men jag förväntas nog ändå gifta mig med en muslim, säger Sedighe, 19 år.

Sen riktar hon en uppmaning till sina vänner i Gävle.

- Jag har många vänner här i Gävle som är hårt kontrollerade av sina föräldrar. Till er vill jag säga: Stå på er! Det är era liv det handlar om!

---------------------------------------------------------------------------------