1 av 6
Ulma, Klara och Emma vid Friskväderstorget. Foto: Rosa Fernandez/SR
2 av 6
Carlos Konistan och Mathi Yósief, Vårväderstorget, Göteborg. Foto: Rosa Fernandez/SR
3 av 6
Sötvattensduschen vid Stora mosse i Biskopsgården, Göteborg. Foto: Rosa Fernandez/SR
4 av 6
Pantrarna för upprustning av förorten, Vårväderstorget, Göteborg. Foto: Rosa Fernandez/SR
5 av 6
Fotbollsmål i södra Biskopsgården. Foto: Rosa Fernandez/SR
6 av 6
Hamza Barka. Foto: Rosa Fernandez/SR
Sommarbarn

Förortssommar

Vid sjön Svarte mosse i Göteborgsförorten Biskopsgården kan man inte bada. Vattnet är för smutsigt. Men på gräset vid sjön hänger barnfamiljer och ungdomsgäng. De grillar korv och chillar.

Nästan 40 procent alla barn mellan 10 och 18 år i Sverige saknar tillgång till något sommarställe eller fritidshus. Hur är det att vara kvar i ett miljonprograms-område hela sommaren?

-Jag brukar gå promenader runt sjön. Ofta går vi ett helt stort gäng tjejer tillsammans, så att ingenting kan hända, säger 17-åriga Ulma Ali.

I dagens Barnen hör ni Carlos, Mathi, Ulma, Hamza och andra sommarungdomar i Biskopsgården. De ger en bild av en härlig sommar fylld av bad och utomhushäng. Men många av dem är trötta på poliserna som hela tiden cirkulerar runt i området.

-De är som små spioner i filmer. Varför är de just här i Biskopsgården? Vad är det med oss? Media har uppförstorat det som hänt här. Jag känner mig trygg här i Biskopsgården, säger Carlos och syftar till medias rapportering om bilbränderna.

-Vi brukar cykla och bada nere i Göta älv, ganska nära Stenabåtarna, säger 16 åriga Hamza Barka.

Fem killar från föreningen Pantrarna för upprustning av förorten visar idrottsplatserna i sina kvarter. På promenaden från Vårväderstorget i södra Biskopsgården, till Friskväderstorget i norra, går vi förbi två fotbollsplaner och en före detta basketplan. Alla saknar fungerande mål.

-Det skulle vara bra med mål där man ser stolparna i alla fall. När vi bad om mål här fick vi målarfärg och plankor. Plank istället för mål är en billig lösning, men det blir hela tiden bråk om det är stolpe eller inte, säger Cadgas.

Men tre spårvagnshållplatser bort, vid Friskväderstorget finns en fin nyrenoverad 11-mannaplan med plastgräs och nät i målen.

-Vi spelar fotboll på Camp Nou med vännerna, säger Carlos Konistan

Biskopsungdomarna har döpt den upprustade fotbollsplanen vid Friskväderstorget till Camp Nou efter Barcelonas stadium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista