1 av 2
Förväntan inför modevisningen som ungdomar i Hovsjö själva arrangerat i den del av den gamla skolan, som klarade sig i den stora skolbranden i Hovsjö för några år sedan. Frida längst fram är en av de som är med. Foto: Jonna Berglund.
2 av 2
För Noah 12 år är den nya fotbollsplanen navet i Hovsjö just nu. Foto: Jonna Berglund.
Från destruktivitet till stolthet

”Nu tar vi över!”

Nu tar vi över! (MP3)
29 min

En skola som brann ner. Stenkastning mot bussar och attacker mot polisen. Bostadsområdet Hovsjö i Södertälje har under många år uppmärksammats för olika former av ungdomsbråk. Men nu har något hänt. Och det är ungdomarna själva som till stora delar står bakom förändringen.

Hur vänder man destruktivitet till stolthet?

- Det här är mitt andra hem, säger Nahed, 14 år. Hon står utanför den nya fritidsgården i Hovsjö som stora delar av året har öppet sju dagar i veckan och lockar 60 till 70 barn per dag.

- Hovsjö är fint, men det kan bli ännu bättre fortsätter hon.

- Varje dag är vi här och spelar fotboll. Så fort jag kommer hem från skolan frågar jag pappa om jag får gå ut och spela.

Det säger Noah 12 år (på bilden) som bor i Hovsjö i Södertälje. Barnen träffar Noah på den stora, nya fotbollsplanen med konstgräs och med så många mål så att flera gäng kan spela samtidigt.

Fotbollsplanen har blivit en plats där små barn, ungdomar och vuxna möts.

Ett program av Jonna Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".