1 av 3
Khoudia Diop, 7 år, och Dalia Muhammed, 10 år, tar ofta datorn till hjälp när de ska titta på TV. Här tillsammans med Iddi Diop, 6 år. Foto: SR/David Rune
2 av 3
Marie Katerine Larsson har forskat kring barn-tv.
3 av 3
Systrarna Greta och Elsa Wirén, 11 och 9 år gamla, gör sina egna tv-serier och filmer med hjälp av pappas kamera. Foto: SR/David Rune

Barn på burk

Barn på burk
29 min

9 av 10 svenska barn i åldrarna 5-11 år hänger sig åt denna aktivitet i stort sett dagligen. 7 av 10 gör det dessutom mer än en timme om dagen. Vilken aktivitet vi pratar om? TV-tittandet förstås. TV:n, eller dumburken som den i folkmun också kallas, är omåttligt populär bland många barn.

- Vi kollar på Sommarlov varje morgon och så lite på Lilla Aktuellt, säger systrarna Greta och Elsa Wirén, 11 och 9 år gamla. Och de är som sagt inte ensamma om att göra det. Sommarlov, SVT:s välkända sommarföljetång för barn och unga, har till exempel 200 000 tittare – varje dag!                                                         
                                                                                      
Men hur lyckad är kombinationen TV och barn? Är TV:n en dumburk eller ett pedagogiskt, kunskapsberikande instrument? I den här veckans program av Barnen tar vi radioapparaten till hjälp för att titta lite närmare på barnprogram för TV, ett inte sällan omdebatterat ämne. För många är de vuxna som har haft synpunkter om barnprogrammens innehåll. Debatten om 1970-talets politiska barn-TV är ett välkänt exempel, introduktionen av videoapparaten – och videovåldet - på 1980-talet ett annat. Farhågor kring hur barn ska påverkas av det de ser på TV har varit många.
- Påverkan är ett sånt dumt ord för det låter som att det kommer ut något fix och färdigt ur TV-rutan som alltid, hos varje barn-tittare, mottas på samma sätt och styr dem i en viss riktning, säger Maria Katrine Larsson som forskat på barn-TV vid Stockholms Universitet.
Men hur tänker egentligen barnen själva kring sitt eget TV-tittande? Vi har hört efter med Elsa och Greta Wirén, Khoudia Diop och Dalia Muhammed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".