Hur blir man kille eller tjej? Kan man vara lite av båda? I veckans Barnen berättar ungdomar som testat båda rollerna.

Måste man vara kille eller tjej?

Måste man vara kille eller tjej? (MP3)
29 min

- Är du kille eller tjej?

Den frågan fick Felicia ständigt i skolan. Först blev hon förvånad: såg inte de andra att hon var flicka?

Felicia var lång och kraftigt byggd och gillade inte tjejiga kläder. När hon började skolan blev hon snabbt mobbad. Felicia försökte gå undan och märkas så lite som möjligt, men mobbningen blev bara värre.

Men när Felicia gick i sexan såg hon ett par gympabyxor i en affär. Hon kände att hon bara måste ha dem. Det var början till hennes nya stil som hiphopkille. I stället för att vara en tjej som var för lång och för pojkaktig, klev hon in i rollen som cool och säker kille. Allt det som låg henne i fatet som flicka blev plötsligt till fördelar.

Fredrik Stillerud föddes med flickkropp, men i tonåren förstod han att han kände sig som en pojke. Men även om de flesta människor inte ifrågasätter sin könsidentitet, var Fredrik inte ensam om att falla utanför sin tilldelade könsroll som barn. I Fredriks skola var det ganska många barn som blev utanför, säger han. Det var flickor som inte var som flickor borde vara och pojkar som inte var som pojkar borde vara. De populära kunde inte ta risken att umgås med dem.

Hur blir man tjej eller kille? Kan man vara lite av båda? Hur snäv är ramen man måste passa in i? Veckans Barnen spanar efter tjej- och killrollen tillsammans med personer som testat båda rollerna.

Programmet är en bearbetad återutsändning från 2007.

Veckans Barnen fortsätter på Tendens tema: Han, hon - eller hen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".