Marcie älskade klistermärken med änglar på

Det var hans fel! - om syndabockar och strykpojkar i skolan.

P1 fredag 11.03 och 23.07 samt söndag kl 18

I Iran var Marcie Razmgah bäst i klassen. En av de första dagarna i svenska skolan blev hon anklagad för att ha stulit klistermärken från en kamrat. Lärare och elever stod runt bänken och skällde på henne. I själva verket var märkena Marcies från början - det var kamraten som tagit dem från hennes bänk.

Marcie talade ingen svenska: ingen förstod när hon förklarade. Hon började gråta, skrika och kasta saker. Sen den dagen ansågs Marcie som kaxig och litet farlig. Den rollen följde henne ända upp i högstadiet.

I varje klass finns några elever som får skulden oftare än andra. Lärarna blir argare om just de eleverna stör lektionen: de har ju stört så många gånger förut. Och andra barn kan skylla på eleven utan risk.

Hur hamnar ett barn i rollen som syndabock? Hur tar man sig ur en sån roll? Vad kan de vuxna i skolan göra? I veckans BARNEN hör du syndabockarna själva berätta.

Redaktörer Lollo Collmar och Emmy Bergkvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".