"Var tyst och lyssna!"

Barn till alkoholister och narkomaner berättar

Sara avskydde allt vad alkohol hette när hon var i tonåren. Maja däremot levde ut och var vild som sin pappa. Och Julia försökte vara så duktig som möjligt, så att ingen skulle märka att hennes mamma rökte hasch.

När någon av flickorna försökte berätta om problemen blev vuxna ofta så rädda att de inte kunde lyssna. Många vuxna vet inte hur det är att leva i familj där någon är alkohol- eller drogberoende, säger Sara.

-Det är ju inte som att man dör! Men det är jobbigt. Man behöver egentligen att någon bara lyssnar utan att säga så mycket. Och inte rusar iväg till kuratorn med en gång.

Men både Maja, Julia och Sara kunde prata på Ersta Vändpunktens samtalsgrupper för barn till alkoholister och narkomaner. På Vändpunkten fick de höra andra barn berätta. De insåg att de inte var ensamma om att ha föräldrar som drack eller tog droger. Och de träffade vuxna som inte blev rädda.

- Om jag berättade om köksbordet som välte på frukosten sa de inte: å nej, välte han köksbordet - å Gud, var han påtänd! säger Sara.

- Utan på Vändpunkten sa de: vad vill du göra nästa gång? Du måste inte vara kvar där inne. Du kan gå därifrån!

Programmet är en del av SR Samhälles temasatsning ”Dansen kring flaskan”, som nominerades till Stora Radiopriset. Det sändes första gången 1 oktober 2004.

P1 fredag 22 april 11.03 och 23.07               samt söndag 24 april 18.00

Redaktör: Lollo Collmar.