1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Barnen i Japan en reseberättelse

Fredag 3/2 kl. 11.03 & 23.07 och söndag 5/2 kl. 18.00

Radioproducenten, Ylva Mårtens, besökte Japan kring midsommar 2005. I två program kommer hon under P1:s temavecka om Asien att berätta om sin resa. Det första reportaget sänds här i Barnen nu på fredag. Och på lördag den 4 februari kl. 14.03 sänder Dokumentärredaktionen andra delen av hennes reseberättelse. I somras var det regnperiod, fuktigt och varmt. Senare den 6 augusti var det 60 år sen dom amerikanska atombomberna fälldes över befolkningen i städerna Hiroshima och Nagasaki.

Hur är det att växa upp i Japan, både förr och nu? Hur mycket lever japanernas speciella omtanke om dom allra minsta barnen kvar i samhället idag? Och hur stor är de japanska småbarnens frihet nu förtiden?

Boken ”Blomman och svärdet” av den amerikanska socialantropologen Ruth Benedict finns med som reselitteratur i Japan. Ylva Mårtens undersöker om den fortfarande har någon giltlighet. Nativiteten i Japan är bland de lägsta i hela världen. I Japan vistas fler och fler barn på dagis. Mödrarna arbetar mer utanför hemmen. På en privat förskola för 0-6- åringar studerar barnen engelska en gång i veckan. Att lära sig engelska tidigt anses oerhört viktigt i Japan. Det är vägen till framgång i karriären.

Prestationskraven på barnen ökar hela tiden i Japan. Barnboksförfattaren Akiko Sueyoshi som växte upp på 1940-talet berättar att när hon var barn kunde hon leka fritt med andra barn ända upp i högstadiet. Men när hennes dotter var liten fick hon bara leka fritt upp till mellanstadiet. Idag blir barnen upptagna ännu tidigare när extraundervisningen, jyuku, startar.

Producent Ylva Mårtens

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".