Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...

Det tidiga samtalet

Tack för Barnen om det tidiga samtalet den 27 januari! Så intressant! Förmodligen självklart för föräldrar under normala omständigheter. Likaså den tidiga leken. Det är väl också i dessa tidiga aktiviteter barnet lär sig tolka ansiktsuttryck och tonfall - är det på lek eller är det allvar?

Leksignaler lärs in. Även turtagning, samförstånd och ömsesidighet, viktiga färdigheter i alla mänskliga möten, kanske grunden till demokrati. Internationella signaler visar på att moderna barn har svårt just med turtagningen, de vill vara störst, först och bäst.(Knutsdotter (2003) I lekens värld.)

Vad som händer med alla barn i världen som inte möter lekintresserade vuxna vill man bara inte tänka på (men om man tänker så tror jag att fred är en utopi så länge inte barn får den grunden.) Lekvana barn kan ofta lösa konflikter utan våld. Jag har länge tänkt på leken som fredsbevarande faktor, när jag hörde att talibanerna förbjöd barn
att leka så låg säkert stor psykologisk kunskap bakom detta beslut. Man stympar barn genom ett sådant förbud.

Så spännande med spädbarnsteater!

Hälsningar från Laila Lindberg

Specialpedagog/lekpedagog

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".