Syndabockar och strykpojkar

P1 fredag 24 februari 11.03 och 23.07 samt söndag 26 februari kl 18.

I Iran var Marcie Razmgah bäst i klassen. En av de första dagarna i svenska skolan blev hon anklagad för att ha stulit klistermärken från en kamrat. Lärare och elever stod runt bänken och skällde på henne. I själva verket var märkena Marcies från början - det var kamraten som tagit dem från hennes bänk.

Marcie talade inte svenska: ingen förstod när hon förklarade. Hon började gråta, skrika och kasta saker. Sen den dagen ansågs Marcie som kaxig och litet farlig. Den rollen följde henne ända upp i högstadiet.

I varje klass finns några elever som får skulden oftare än andra. Lärarna blir argare om just de eleverna stör lektionen. De har ju stört så många gånger förut. Och andra barn kan skylla på eleven utan risk.

Hur hamnar ett barn i rollen som syndabock? Hur kan man ta sig ur en sån roll? Vad ska de vuxna i skolan göra? I veckans BARNEN hör du syndabockarna själva berätta.

Producent Lollo Collmar

Programmet sändes första gången i mars 2005. Nästa vecka sänds programmet ”Indienfararna”, om hur klass 8B i Adolf Fredriks musikklasser reste till Bangalore.