Ivan Medvedev och Laila Lindberg. Ivan, 6 år, har också fått hjälp av Laila.

Denna vecka två program om flyktingbarn.

Fredag 28 april kl 11.03 och kl 23.07: Nina tappade lusten att leva, om de uppgivna flyktingbarnen. Och söndag 30 april kl 18.00: Leken berättar, om lekterapi för flyktingbarn

På fredag sänds ”Nina tappade lusten att leva”. Hon skulle bara leta reda på en penna. I lådan hittade Nina avvisningsbeskedet som hennes mamma hade försökt gömma. När Nina kom till skolan försökte hon ta sitt liv. På sjukhuset slutade hon prata och äta. Nina hade hamnat i ett djupt apatiskt tillstånd. Hon vaknade upp efter tre månader. Då hade familjen fått uppehållstillstånd.

- Det var kompisarna som gjorde att jag ville fortsätta leva, berättar Nina.

I massmedia har vi hört mycket om de apatiska barnen. Ett 2000-talsfenomen som är begränsat till Sverige har det sagts. Men är apatiska barn verkligen något nytt? I Barnen möter vi barn och ungdomar både från litteraturen och verkligheten som hamnat i apatiska tillstånd. Professor Rolf Zetterström mötte barn som kom till Sverige efter andra världskriget. De kunde vara blinda eller förlamade.

- Det kallades för hysteriska förlamningar. Vi vet så lite om hur själen påverkar kroppen. Övergivna barn förlorar sin livslust, berättar Rolf Zetterström.

Programmet sändes första gången i maj 2005. Reporter Anna Iversen.

På söndag sänds ”Leken berättar”. Anna, 11 år, har tillsammans med sin familj bott i Sverige i snart två år. De kommer från Kosovo. Anna har sett soldater tända eld på familjens hus i Kosovo och hon har sett sin pappa bli svårt misshandlad. I Sverige slutade Anna gå i skolan. Hon slutade äta och leka.               

I våras fick Anna börja hos lekpedagogen Laila Lindberg. Hos Laila berättade hon om sina upplevelser genom att rita och måla. Det hon inte kunde säga i ord kom ut på papperet. Idag mår Anna mycket bättre och hon och familjen har fått uppehållstillstånd och får stanna i Sverige.   

Programmet sändes första gången i maj 2005. Reporter Emmy Bergkvist. Bild från Söderhamnsnytt, fotograf Tove Stenquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".