1 av 5
Ylva Mårtens
2 av 5
Nyfödda Iris och hennes mamma Sofia Klemming
3 av 5
Justin, Jerome och Joseph Njuba
4 av 5
Matilda och Kalle Falk
5 av 5
Fjodor och Jonas Hallström

Prisbelönt program om spädbarn

Ylva Mårtens program om hur spädbarn kommunicerar vann journalistpriset ”Med Barnets Ögon”, den 31 maj. Därför återutsände vi programmet fredagen den 9 juni.

Juryns motivering lyder:  ”Med en märkvärdig intuition och med stor respekt lyckas Ylva Mårtens förmedla det mycket späda barnets andlösa strävan efter kontakt och närhet i det första mötet med omvärlden.

Radioprogrammet ”Så här pratar vi! Spädbarn berättar.” ingår i den långa programserien, ”Barnen”, där Ylva Mårtens fått både små och stora barn i Sverige och ute i världen att med egna röster berätta om hur det är att vara barn.

Osentimental och självklar har hon i mer än trettio år gjort radioprogram som fått oss att stanna upp, ta oss tid att lyssna, s e och bli medvetna om barnen.

Det barn vi vuxna bär inom oss har på samma gång vaknat till liv och påmint oss om att den djupaste kunskapen om barn finns inne i oss själva.”

Juryn består av: Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicin (ordförande), Karin Stjernqvist, professor i barnpsykologi, Gudrun Abascal, chefsbarnmorska, Margareta Strömstedt, författare, Gunnar Sandelin, presschef BRIS och Sharon Jåma, journalist.

Så här pratar vi! Spädbarn berättar.                     

Vi tror ofta att små barn inte förstår vad vi säger. Och kanske tycker vi att vi låter löjliga om vi ändrar rösten när vi pratar med de små barnen. I programmet träffar vi Iris, fem veckor och hennes mamma Sofia Klemming.

- Det klart jag pratar med min dotter, vad skulle vi annars göra hela dagarna? Jag kan ju inte gå omkring här i lägenheten och vara alldeles tyst! Och Iris svarar med olika sorters ljud! berättar Sofia.

Babydrama är namnet på en teaterföreställning på Stadsteatern i Stockholm som spelades under våren 2006 -teater för babysar. Ylva Mårtens är där och lyssnar på kommunikationen mellan publiken och skådespelarna!

I Kista finns Alba-mottagningen. Alba betyder gryning och här träffas babysar och deras mammor i grupp för att få hjälp att kommunicera bättre med varandra.

Eva Bexell är barnanalytiker. Ylva Mårtens besöker hennes praktik och frågar: Hur går psykoanalys för de allra minsta till?

Producent Ylva Mårtens.

Pappa och jag!
Små barn och pappor berättar
.

Här möter lyssnaren fyra barn och tre pappor. Och samtalet kretsar kring tre frågor: Hur minns du första möte med ditt barn? Beskriv ditt lilla barn som alldeles ny. Ditt första minne av din egen pappa, hur minns du honom?

Vi träffar Matilda Jansson 1 år och hennes pappa Kalle Falk, Jerome 6 år, Justin 4 år och deras pappa Joseph Njuba och till sist Fjodor Thorell, 2 år och hans pappa Jonas Hallström.

Producent Ylva Mårtens. Programmet sändes första gången i mars 2006.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista