1 av 7
Ella och Ruben Ahlin-Thorstenson
2 av 7
Ina Wahlqvist och hennes morfar Krister Gustavsson
3 av 7
Lars Ericsson och hans farfar Lars Ove Ericsson en tidig vårdag
4 av 7
Lars Ericsson spelar upp sin musik för sin farfar
5 av 7
Barbro Holdar och David Birgersson
6 av 7
Antonio Redzep
7 av 7
Senaz Redzep

Barnens sommarserie 2006 Hur låter din musik? 24/7 - 28/7 kl 11.03.

I sommar spelar generationerna sin älsklingsmusik för varandra i Barnen, och berättar vad musiken betyder för dem.

Barnens sommarserie: Hur låter din musik, farmor?Måndag 24 juli 11.03 Repris tisdag 25 juli 19.03

Ella,7 år, står i sitt rum med en plastmikrofon och sjunger på kapp med senaste Idol-vinnaren Agnes Karlsson. Vad hon inte vet är att hennes farmor också vunnit talangjakter. Fast på 50-talet. Vokalist Anita Björkman står det på en gammal affisch från den tid hon sjöng i parkerna med Arne Eklunds kvartett. Samma drömmar, men inte alls samma sorts musik. Ruben, 10 år, började spela gitarr efter att ha hört en gammal hårdrockslåt. Inte från radio, MTV eller pappas skivsamling utan från ett dataspel.

Reporter och producent: Johan Thorstenson

 

Barnens sommarserie: Hur låter din musik, mormor?   Tisdag 25 juli  11.03 Repris onsdag 26 juli 19.03

David Birgersson är 13 år. När han var två-tre år hörde han Mozarts Trollflöjten för första gången. Speciellt en slinga ur Papagenos första aria fastnade. Trollflöjten blev hans älsklingsmusik under flera år. Nästa stora idol efter Mozart blev Michael Jackson. Musik som är bra behöver inte låta komplicerad, säger David. Ofta är det samma slinga som återkommer gång på gång - som i Mozarts och Michael Jacksons musik.

När Davids mormor Barbro Holdar var liten sjöng hennes mamma jämt. Ofta Jesu Järnväg till himmelen, om en flicka som förlorar sin mamma, precis som Barbros mamma förlorat sin när hon var liten.

Sen kom Barbro i tonåren och fastnade för en av tidens slagdängor: ”Opp, opp opp...” - en ljuv och glad kärleksvisa. David skulle inte direkt gå omkring och lyssna på den i sina hörlurar, säger han. Men han förstår att det var den musik som fanns då. Man behöver musik som uttrycker ens känslor, säger Barbro. Och Barbro och David funderar tillsammans: vilken musik är Daniels motsvarighet till Barbros ”Opp, Opp, Opp...”?

Reporter och producent Lollo Collmar.

 

Barnens sommarserie: Hur låter din musik, mormor?

Onsdagen den 26 juli 11.03. Repris torsdag 19.03

Antonio Redzep och hans mormor Senaz Redzep lyssnar på sin älsklingsmusik tillsammans.

Antonio Redzep, 10 år, gillar technomusik. Hans mormor, Senaz Redzep, gör det inte. Hon gillar folkmusiken från sitt barndomsland, Makedonien. Det var där hon träffade Antonios morfar, Hussein. Men nu är Hussein död sen sex år.

- Allt förändrades utan morfar. När han levde fick vi spela fotboll inomhus men det får vi inte längre, säger Antonio.

Även Senaz har förändrats sen Hussein dog. Förut dansade hon och sjöng romska och makedonska folkvisor och Hussein grät alltid när Senaz sjöng Zajde Sonce - en visa om en man med kärleksplågor. Hon har inte sjungit den på sex år och Antonio kommer inte ens ihåg den. Idag är dags att bryta tystnaden.

Reporter Robert Barkman. Producent Ylva Mårtens.

 

Barnens sommarserie: Hur låter din musik, farfar? Torsdag 27 juli 11.03 Repris fredag 14.30

Lars Ericsson och hans farfar Lars-Ove Ericsson lyssnar på sin älsklingsmusik tillsammans.

Lars Ericsson, 6 år bor i Härland i Norge tillsammans med sin mamma och storasyster. Hans farfar, Lars-Ove Ericsson bor på gården Östgård i Fågelvik i Värmland. Lars har valt att spela två norska rocklåtar för sin farfar.     

Lars-Ove tycker också om rock. Han spelar en Elvis-låt och en med Bill Haley. Men och när han var ung ansåg många äldre att det var syndigt med rockmusik. Han bodde hos en fosterfamilj som var mycket sträng. Så när Lars-Ove var tonåring sparade han ihop pengar till en transistorradio som han kunde ta med sig ut på kvällarna när han träffade sin kompisar. Då fick han lyssna på sin musik, berättar han för sitt barnbarn.

Reporter Eva Ericsson. Producent Ylva Mårtens.

 

Barnens sommarserie: Hur låter din musik, morfar?Fredag 28 juli 11.03 repris söndag 14.30

Ina Wahlqvist och hennes morfar Krister Gustavsson ses inte så ofta. Hon bor i Floda utanför Göteborg och han i Rödeby strax norr om Karlskrona. Men nu har morfar packat gitarren i bilen och kört de 40 milen hem till Ina, där de ska spela sina favoritlåtar för varandra.

– Jag tycker om när det är lite mer tempo och morfar gillar lite långsammare musik, men jag kan inte gissa vad han kommer att spela, berättar Ina.

Morfar har inte heller någon aning om vad Ina har valt för låtar.

– Både hon och jag är allätare, så det kan bli vad som helst, funderar han.

Följ med på en resa från 50-talet, via 80-talet till 00-talet när snart tioåriga Ina och hennes fyrtiofem år äldre morfar delar med sig av sin musik.

Reporter Jonas Ahlman. Producent Lollo Collmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".