Barnens Valspecial 2: När blir frågor som rör barnen valfrågor?

Fredagen den 25 augusti kl 11.03 & 23.07

Söndagen den 27 augusti kl 18.00 i P1

Ska barnen också ha rösträtt? I förra veckans program ställdes den frågan. Hör lyssnarnas reaktioner i veckans Barnen. Lena Wallin skriver t ex : ”Hade nyheten serverats 1 april hade den varit på sin plats; då är det tillåtet att hitta på en nyhet som inte är sann. Men nu var det inget aprilskämt. Hade det varit en enstaka galning som kommit med önskemålet hade förslaget runnit ut i sanden. Men allvarligt nog kom det från Barnläkarföreningen…”

I veckans Barnen fortsätter vi också vårt samarbete med studenter vid Journalisthögskolan i Göteborg. Bristen på jobb är en av dom stora frågorna i valrörelsen. Vilket av blocken, den borgerliga alliansen eller socialdemokraterna har de bästa förslagen för att skapa nya jobb? Men sällan handlar debatten om familjerna bakom arbetslösheten. Hur mår barnen när deras föräldrar inte har några jobb att gå till? Är detta en valfråga? David Boman 12 år och Vanja Vasiljkovic, 15 år har båda två upplevt skillnaden mellan en arbetande och en arbetslös mamma.

”Man är mer galen av sig när man har ADHD”, säger Sanna Nielsen. Sanna är 15 år. Barn med ADHD och andra funktionshinder har ofta behov av extra stöd i skolan och på fritiden. Att få åka på läger med andra barn som också har ADHD eller något liknande funktionshinder är viktigt för Sanna och hennes kompis Sandra Hökklo. Men Sanna och Sandra bor i olika kommuner. Politikerna i Borås och Lidköping har helt olika regler för barn och ungdomar med funktionshinder. Sanna som bor i Borås får åka på läger 75 dagar om året men Sandra från Lidköping bara 7 dagar. Skulle detta kunna bli en valfråga?

Programledare Ylva Mårtens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".